Magyarország trendet teremtett a tehetséghálózat kialakításával

2016. október 01. 16:56

Ma már csaknem 1.500 tehetségpont található a Kárpát-medencében, így 30-40 kilométeren belül mindenhol található szakember, aki segít a csatlakozásban a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) programjaihoz – ismertette Bajor Péter, a Matehetsz ügyvezető elnöke szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

2016. október 01. 16:56

Hozzátette, a pedagógusok szerepe kulcsfontosságú a tehetségek felismerésében, de egy szint után mentor, kutató keresése válhat szükségessé a továbblépéshez. A tehetséges fiatalokat külföldi versenyre kijuttatással vagy kommunikációs készségfejlesztéssel, önbizalmának növelésével tudják segíteni, akár pszichológusok bevonásával – fejtette ki.

Kitért arra, hogy Magyarország trendet teremtett a tehetséghálózat kialakításával, amire Európa is felfigyelt, és mára 17 másik országban több mint 300 ilyen tehetségpont működik az unióban.

A szervezet az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében kiemelte: 148 köznevelési intézmény és civil szervezet csatlakozott Magyarországon elsőként az európai tehetségsegítő hálózathoz. A hálózat nemzetközileg akkreditált tagjai, az európai tehetségpontok segítséget nyújtanak az egymástól távol élő, különleges képességű diákoknak, fiataloknak, mentoroknak a tehetségük kibontakoztatásában, fejlesztésében.

A tehetségpontok találkozója című, szombaton tartott  szakmai konferencián azok a magyarországi intézmények vehették át hivatalosan is az Európai Tehetségközpontok elismerést, amelyeket az Európai Tehetségtanács (ECHA) kvalifikált – olvasható a közleményben.

Ismertették: tíz éve működik a Matehetsz, amely a tehetségek helyi támogatására Kárpát-medencei tehetségsegítő hálózatot működtet. A hálózat sikere, eredményei külföldön is felkeltették az érdeklődést – jegyezték meg, hozzátéve: a Matehetsz kezdeményezésére tavaly európai szinten is megkezdődött a tehetségsegítés hálózatosodása, így európai szintre emelkedhet a magyarországi gyakorlat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!