Lezárult a Zöld Óvoda, Ökoiskola programok kiszélesítése című projekt

2016. szeptember 20. 22:28

Lezárult a zöld óvodák és ökoiskolák mozgalmának kiszélesítését célzó, svájci finanszírozású projekt. A programhoz négy év alatt több mint 700 óvoda illetve iskola csatlakozott – számol be a család.hu.

2016. szeptember 20. 22:28

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben 2012 és 2016 között megvalósított Zöld Óvoda, Ökoiskola programok kiszélesítése című projekt zárórendezvényét 2016. szeptember 19-én tartották Budapesten. A projekt célja a gyerekek környezettudatosságának erősítése, a környezeti nevelési tevékenységek színvonalának és a Natura 2000 területek ismertségének növelése volt – írja a család.hu

A Zöld Óvoda és Ökoiskola program kiterjesztése érdekében 2012. július 1-jén a Svájci Államszövetség hozzájárulásával és a Magyar Állam társfinanszírozása mellett a Svájci− Magyar Együttműködési Program keretében fejlesztési projekt indult. Az OFI a Földművelésügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és számos környezeti nevelő szervezet szakértőinek segítségével valósította meg a 2016. szeptember 30-ig tartó projektet.

A program keretében országos környezeti nevelési forrásközpont hálózat jött létre, valamint pedagógiai segédletek és továbbképzések készültek a fenntarthatóság tanításához, az európai jelentőségű, azaz Natura 2000 természeti értékek megismeréséhez, és az értékek adta lehetőségek hasznosításához a pedagógusok számára.

A projekt eredményeit az Életjelek – konferencia a fenntarthatóságra nevelésről című zárórendezvényen ismertették, melyet Dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója nyitott meg. A főigazgató beszédében megköszönte a Svájci Államszövetség támogatását, melynek eredményeképpen több ezer pedagógushoz és több tízezer gyermekhez és tanulóhoz vihettük közelebb legfontosabb közös, európai környezeti értékeinket. Kifejezte reményét arról, hogy az OFI munkatársai és megbízott szakértői révén létrehozott új tanulási segédanyagok a következő évekre is elegendő innovációs ötletet nyújtanak a környezeti nevelőknek.

Urs Brönnimann, a budapesti Svájci Nagykövetség ideiglenes ügyvivője a projekt hatékonyságát méltatta; és felszólalt Czippán Katalin, az IUCN Oktatási és Kommunikációs Bizottságának frissen kinevezett elnökhelyettese, Lebanov József, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Köznevelési Stratégiai Főosztály főosztályvezetője, valamint Savanyú Adrián, a Miniszterelnökség Nemzetközi Együttműködési Programok Végrehajtási Főosztályának vezetője is.

Neves előadók tolmácsolásában az ENSZ fenntartható fejlődési céljairól, a pedagógusok környezeti nevelésre való felkészítésének hazai helyzetéről, valamint a svájci környezeti nevelésről tájékozódhattak a résztvevők. Mika János éghajlatkutató professzor, az Eszterházy Károly Egyetem Neveléstudományi Doktori Iskolája Környezetpedagógia moduljának vezetője az ENSZ 17 Fenntartható Fejlődési Célját mutatta be. Ezek a célok 2016 és 2030 között várhatóan meghatározók lesznek a nemzetközi együttműködésekben, és biztosan befolyásolni fogják a környezeti nevelők munkáját. Az ENSZ céljait a jól felkészült pedagógusok napi munkájukban is felhasználhatják. Az előadó néhány érdekes illusztrációt is bemutatott ennek érdekében.

Rolf Jucker, a zürichi Silviva svájci környezeti nevelési alapítvány igazgatója áttekintést adott a svájci természetalapú pedagógiai gyakorlatról. Megyeriné Dr. Runyó Anna az óvodapedagógusok, Ütőné dr. Visi Judit pedig a pedagógusok környezeti nevelői felkészítésének felsőoktatási tapasztalatait ismertette.

Könczey Réka, a projekt szakmai vezetője előadásában a hálózatfejlesztés eredményeit és a hálózati tapasztalatokat mutatta be, kiemelve azt, hogy a projekt regionális forrásközpontjai által megtartott zöld óvoda és ökoiskola koordinátori továbbképzések a projekt leghatékonyabb eredményei. A legújabb továbbképzési tartalom a Natura 2000 pedagógiai kompetenciafejlesztés lehetőséget ad a gyakorlott örökös zöld óvodák és ökoiskolák pedagógusainak is a megújulásra. A projekt négy évében a két köznevelési intézményhálózathoz több mint 700 új intézmény csatlakozott. A csatlakozás önkéntes.

A tavaszi, zöld óvodák és ökoiskolák számára meghirdetett ÉLETJELEK c. akciófelhívásra beérkezett pályamunkák közül 7 zöld óvoda és 10 ökoiskola anyagát sorsolással választották ki a szervezők. Az intézmények ajándékcsomagot kaptak, melyeket Sinka Edit, a Kutatási, Elemzési és Értékelési Igazgatóság vezetője adott át.

A délután folyamán természeti nevelési szakértők, Nemzeti Park Igazgatóságok és civil szervezetek tartottak módszertani szekciófoglalkozásokat a pedagógusok részére. Az „Életjelek” konferenciának helyet adó Pedagógiai Könyvtár és Múzeum állandó kiállításán zárult a rendezvény. Minden résztvevő magával vihette az SH/4/5 projektben létrehozott, saját intézménye szerint releváns segédanyagokat. Az összes segédanyag szabadon letölthető innen: http://ofi.hu/letoltheto-dokumentumok – zárul a család.hu írása. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!