Egy, az American Journal of Clinical Nutrition nevű folyóiratban nemrég megjelent tanulmány azt mutatja: az „érintetlen” zsírtartalmú sajt nincs jelentős hatással a rossz (LDL) koleszterinszintünkre, ám pozitív, s mi több az értekezés szerint még a zsírszegény sajtnál is pozitívabb hatást gyakorol a jó (HDL) koleszterinszintünkre — számol be a Food & Wine nyomán az elelmiszer.hu
A hagyományos megközelítés persze logikusnak tűnik – ez alapján a normális zsírtartalmú sajt tele van telített zsírokkal, és így sok kormány a kiadott táplálkozási irányelveiben inkább a csökkentett zsírtartalmú sajtok fogyasztását javasolja a lakosságnak. A Koppenhágai Egyetem Táplálkozástudományi Tanszékének kutatói éppen ezért kívánták megvizsgálni a különböző zsírtartalmú sajtoknak a koleszterinre és a metabolikus szindróma kockázati tényezőire kifejtett hatásait, és valószínűleg alaposan meglepve tapasztalták, hogy a magasabb zsírtartalmú sajtok – legalábbis az LDL tekintetében – egyáltalán nem növelik a kockázat-tényezőket.
A 12 hétig tartó tanulmány keretében három csoportba osztott 139 résztvevőn végezték el a vizsgálatokat: az egyik csapatot normál zsírtartalmú, egy másikat pedig csökkentett zsírtartalmú sajttal látták el.