Kurdbarát politikusokat készülnek lecsukni Törökországban

2016. augusztus 12. 16:02

Júniusban Erdoğanék eltörölték a képviselők mentelmi jogát, most pedig a kurdbarát HPD párt két képviselőjét bíróság elé állították: terrorpropaganda terjesztésével vádolják őket, az ügyészség öt év börtönt javasolt. A németországi kurdokat tömörítő egyesület szerint újabb kurd menekülthullám jöhet a puccskísérlet utáni tisztogatások után: Ali Toprak azt is megjegyezte, négy évtized óta most először nem érzi magát biztonságban Németországban.

2016. augusztus 12. 16:02

Ötéves börtönbüntetést kért vádiratában a török vádhatóság a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) egyik társelnökére, Selahattin Demirtasra terrorpropaganda terjesztése miatt – jelentette pénteken a Dogan török hírügynökség. Hasonló büntetéssel nézhet szembe Sirri Sürreya Önder, a HDP másik meggyanúsított képviselője is.

Állítólag dicsérték a PKK egyik vezetőjét

A parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosítás június 8-án lépett hatályba Törökországban. A változtatást a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kezdeményezte, mert a párt egykori alapítója, Recep Tayyip Erdogan török elnök állítása szerint a HDP tagjai kapcsolatban állnak a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezettel, amiért a politikusoknak a bíróság előtt kell felelniük. A HDP tagadja a vádat. A módosítás viszont nemcsak a kurdbarát párt képviselőire érvényes, hanem az 550 fős törvényhozásból mindenkit érint, akiről bűncselekményre vonatkozó aktát tartanak nyilván.

Demirtas korábban úgy nyilatkozott, hogy a döntés nyilvánvalóan újabb lépés a diktatúrához vezető úton. „Nem leszünk játékszerek. A harc még csak most kezdődött el” – szögezte le a politikus. 

Az ügyészségi iratok alapján Demirtas és Önder egy 2013-as pártrendezvényen felszólalásukban dicsérték a PKK egyik vezetőjét, Abdullah Öcalant, aki egy márvány-tengeri szigeten 1999 óta tölti életfogytiglani börtönbüntetését.

A HDP-s politikusok esetleges bebörtönzése tovább élezheti a török-kurd konfliktust, amely két és fél év fegyverszünet után tavaly júliusban lángolt fel újra. A török haderő tavaly december óta átfogó katonai akciót hajt végre a kurd autonómiáért küzdő felkelők ellen az ország délkeleti részében. Az 1984 óta tartó összecsapásokban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.

A németországi kurdok szerint kurd menekülthullám jöhet

Közben kurd szervezetek attól tartanak, hogy a puccskísérlet nyomán megindult tisztogatások miatt kurd menekülthullám indulhat meg Európába. Erről Ali Toprak, egy németországi kurd szervezet, a KGD vezetője beszélt a Die Weltnek.

Rövid távon több tízezer, középtávon több százezer védelmet kereső ember érkezhet Törökországból Németországba, ha az Erdogan-rezsim folytatja a harcot a kisebbségek és a demokratikus ellenzék ellen” – mondta.

Toprak azt is kiemelte: a berlini vezetésnek az osztrák kormányéhoz hasonló határozottsággal kellene szembehelyezkednie Recep Tayyip Erdogannal és híveivel. Németországban is „boszorkányüldözés” zajlik a török államfő bírálói ellen, és „most először nem érzem magam biztonságban ebben az országban” – mondta a 47 éves kisebbségi vezető, aki hároméves kora óta él Németországban.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PiriReis
2016. augusztus 13. 19:34
A Kurd csak azt szeretnè, amit a legtõbb kissebsèg. Autonòmiàt. Ezt el lehet ìtèlni, mindenkinek szìve-joga, csak ha őket elìtèljük, akkor a saját fajtànk ellen is letesszük a garast! Persze a mindenkori török vezetèsnek esze-àgàban sincs ilyen engedmènyt tenni a kurdoknak, ahogy a magyarokkal sem teszik meg az èrintett orszàgok.
Laibach
2016. augusztus 12. 17:50
Mindeközben az Orbán család jó barátja: "..Pár magyar újságírót azzal a céllal vitt ki Isztambulba a magyar kormánnyal üzletelő Adnan Polat, hogy szépeket írjon az új török helyzetről és kicsit megnyugtassa a turistákat. Az újságírók nem feltűnő, de szigorú felügyeletet éreztek, és még egy török sajtóban megjelentetendő cikk megírására is felkérték őket..." http://hvg.hu/itthon/20160812_Orban_torok_haverja_magyar_ujsagirokkal_javitana_a_torok_orszagimazson
Strassnoff Ignác
2016. augusztus 12. 17:38
"A török haderő tavaly december óta átfogó katonai akciót hajt végre a kurd autonómiáért küzdő felkelők ellen az ország délkeleti részében. Az 1984 óta tartó összecsapásokban már mintegy 40 ezren vesztették életüket." Tiszta Unió-érettek, nem igaz? Fasza kis háború az országon belül. Nálunk meg rasszizmus a cigánypecsenye neve... Erdogan teljesen bevadult. Ki akar nyírni mindenkit, aki akár csak nem elég szépen gondol a hatalomra. Erősen benn a pakliban, hogy nem ágyban, párnák közt fog meghalni. (Remélem.) Mert a törökök kissé máshoz vannak szokva, akkor is, ha egyelőre elég sok híve van ennek a majomnak. De az gyanítható, hogy a kurdoktól a hadseregig azért elég sokan nem fogják birkamód tűrni, hogy Erdogan Sztálint játsszon nekik.
thymian
2016. augusztus 12. 17:05
A törökök teljesen megőrültek, egyre inkább iszlamizálódnak. Eltörlik a törvényt, ami szerint a 15 év alatti szex büntetendő volt. Szerintük egy 12 éves gyerek már megérti mi egy szekszuális aktus. Persze, mohamednek meg 9 éves felesége volt, erdogánné szerint pedig a hárem felkészíti a nőket a házasságra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!