Index: Tízmilliós sikkasztás gyanúja miatt jelentették fel az MNB-támogatott sümegi főiskola vezetőit

2016. július 05. 22:21

Tízmilliós nagyságrendű sikkasztást és csalás gyanúja miatt feljelentést tett a sümegi John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ két vezetője ellen a fenntartó egyesület egyik tagja az Index szerint. A furcsa oktatási intézmény korábban az MNB-alapítványoktól kapott 28 millió forintot. Az érintettek feljelentették a feljelentőt.

2016. július 05. 22:21

Tízmilliós nagyságrendű sikkasztást és csalás gyanúja miatt feljelentést tett a sümegi John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ a John Henry Newman Oktatási Központ Kft. ügyvezetője, Fülep Dániel és a Kertész-Bakos Ferenc, az intézményt fenntartó Wekerle Üzleti Főiskola főigazgatója ellen – írja az Index.

Pétervári Zsolt, a sümegi közösségi főiskolát 100 százalékban tulajdonló pécsi egyesület (Kárpát-medencei Jövőegyetemért Egyesület) tagja és pályázati projekt-menedzsere a portál kérdésére megerősítette: az egyesület egy tagja az egyesület képviseletében feljelentést tett a veszprémi rendőr-kapitányságon a hétfői folyamán a korábbi ügyvezető (Fülep Dániel volt pálos szerzetesjelölt) és Kertész-Bakos Ferenc (a Wekerle Üzleti Főiskola főigazgatója, egyesületi tag) ellen. A feljelentés tárgya: folytatólagosan elkövetett sikkasztás, költségvetési csalás, okirat-hamisítás.

A sümegi közösségi főiskola korábban 28 millió forintot kapott a Matolcsy-féle MNB-alapítványoktól oktatásfejlesztésre. A John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ formailag a budapesti Wekerle Üzleti Főiskolához tartozik. 

Kamulovagrend kamuegyeteme?

Kertész-Bakos diplomáját az amerikai Pro Deo State University-n (PDSU) szerezte, ami kamu-diplomagyárként van számon tartva. A PDSU-t a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségek Szövetsége tartja fenn, ami nem azonos a Vatikán által elismert, hivatalos máltai lovagrenddel, hanem a kamulovagrendek egyike, éppen az, amelyikről annak idején az Átlátszó és a Heti Válasz cikkezett, mint MSZP-lovagokat avató, közép-afrikai országokkal diplomáciai kapcsolatot tartó szervezet. A sümegi főiskola körüli furcsa ügyeket a Magyar Narancs írta meg.

Kertész-Bakosnak tehát nincs Magyarországon elismert diplomája és doktori fokozata, a John Henry Newman Oktatási Központ szervezésében meghirdetett Közpolitikai Akadémiák előadójaként ugyanakkor a professzor címet használja – szögezi le az Index.

Ellen-feljelentés?

Az Index cikkének megjelenése után a sümegi intézmény honlapjára felkerült egy közlemény a Kárpát-medencei Jövőegyetemért Egyesület elnöke, Vass Mária tollából, amiben azt állítja: ő nem tett feljelentést, Pétervári Zsolt pedig ugyan „a tulajdonos egyesület tagja, azonban nem a pályázati projektmenedzsere, továbbá semmilyen felhatalmazással nem rendelkezett, hogy az egyesület nevében vagy képviseletében feljelentést tegyen.” Hozzátette: „Ismereteim szerint az érintett munkatársak rágalmazás és hamis vád bűntette miatt a szükséges jogi lépéseket megtették.”

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pofa Benő
2016. július 06. 09:49
Kb. 20 év múlva már nem is fog csodálkozni senki, hogy Mo. Európa szegényháza lesz. Az emberek belefásulnak az állandó lenyúlásba. A visegrádiak közül rég az utolsók vagyunk, parkolópályán várjuk Bulgária, Románia előzését.
áfonya
2016. július 06. 08:38
Nyomozás a szocialista vezetésű Szentesen MANDÍNER MÁR MEGINT ELHALLGATJA A SZOCI FELLEGVÁRAK TÉNYKEDÉSÉT . Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a szentesi önkormányzatot érintően – tudta meg lapunk a területileg illetékes Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól. A Békés megyei rendőrség arról tájékoztatott, hogy a gazdaságvédelmi osztálya egy büntetőeljárásban valóban több olyan feljelentést vizsgál, amelyek egy szentesi beruházás ügyében érkeztek. http://magyaridok.hu/belfold/nyomozas-a-szocialista-vezetesu-szentesen-807172/
Berecskereki
2016. július 06. 07:35
Sir a javából? "Az önálló államként működő, kormányt és diplomáciai testületet is fenntartó Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségét nemrég a „konkurencia”, egy másik hazai lovagrend baloldali kötödéssel vádolta meg, miután a máltaiak vallásos ágának legmagasabb kitüntetését, a „Lovagi Nagykeresztet” adományozta Gyurcsány Ferencnek és Szili Katalinnak." http://index.hu/belfold/2009/03/19/hunvald_lovagsagat_felfuggesztette_a_nagymester/
Berecskereki
2016. július 06. 05:57
Nézzék má! Hunvald is lovag? "Lady és sir megszólítás jár az MSZP politikusainak is, amikor vörös köpenyes lovagként rendtársaik körében tartózkodnak. A magát önálló államnak tekintő és saját kormánnyal rendelkező Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségének száz magyar lovagja között több országgyűlési és fővárosi szocialista felbukkant, már évekkel ezelőtt lovag lett Bárándy Gergely, a párt országos etikai biztosságának tagja és Hunvald György is. A VII. kerületi polgármester lovagi címét letartóztatása után a Nagymester felfüggesztette. Nem fosztják meg lovagi címétől Hunvald Györgyöt, Budapest VII. kerületének polgármesterét letartoztatása miatt. A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeinek Szövetségének nagymestere egyelőre csak felfüggesztette Hunvaldot, de ezzel egy időben felhívta lovagtársai figyelmét, hogy a gondoskodjanak a bajba jutott polgármester családjáról." http://index.hu/belfold/2009/03/19/hunvald_lovagsagat_felfuggesztette_a_nagymester/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!