A sérelmeken való túllépésre szólított Ferenc pápa Lengyelországban

2016. július 28. 16:02

Ferenc pápa szerdán érkezett Lengyelországba és csütörtökön Częstochowába látogatott. A zarándokhelyen annak alkalmából misézett, hogy az ország 1050 éve vette fel a kereszténységet. A pápa kiemelte, Isten nem azt akarja, hogy féljünk tőle, hanem közöttünk akar élni. A pápa Mária segítségét kérte a lengyeleknek a sérelmeken való túllépéshez. A két előző pápához hasonlóan a katolikus egyházfő aranyrózsát ajándékozott a zarándokhelynek, valamint megcsókolt egy fogyatékkal élő lányt.

2016. július 28. 16:02

Ferenc pápa szerdán érkezett meg Lengyelországba, ahol a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón vesz részt. A találkozót záró vasárnapi szentmisére a szervezők kétmillió fiatalt várnak.

Isten úgy menti meg az emberiséget, hogy kicsivé, közelivé és konkréttá válik – mondta Ferenc pápa csütörtökön Czestochowában. A katolikus egyházfő abból az alkalomból mutatott be szentmisét a legismertebb lengyel zarándokhelyen, hogy Lengyelország 1050 éve vette fel a kereszténységet.

Istent nem félni kell

Homíliájában Ferenc pápa hangsúlyozta: az emberiség nem volt felkészülve Jézus eljövetelére, és nem is érdemelte ki. Az Isten emberré válása „kegyelmi ajándék” volt. Jézus a lehető legegyszerűbben lépett a világba, és első csodatette sem látványos, komoly problémát megoldó tett volt. A víz borrá változtatásával a kánai menyegzőn Jézus egy kis faluban egy ismeretlen ifjú házaspárt örvendeztetett meg. Mégis fontos jel ez a csoda, mert feltárja annak az istennek az arcát, aki közösséget vállal az emberiséggel, aki az „asztalunkhoz ül és velünk együtt álmodik” – mutatott rá a pápa.

Isten nem akarja, hogy félve tiszteljék, mint egy távoli, hatalmas uralkodót, nem akar egy égbeli trónon maradni, hanem részt akar venni az emberek mindennapi életében, „velünk együtt akar járni”.

A sérelmeken túl kell lépni

Amikor Lengyelország az elmúlt 1050 évre gondol, hálát kell adnia Istennek, aki együtt járt a lengyel néppel is, kézen fogva vezette, kísérte őket – mondta a pápa. Hozzátette: ez a feladata az egyháznak is, odalépni az emberekhez, meghallgatni őket és részt venni az életükben. 

Ferenc pápa kitért arra is, hogy a lengyel nép történelmét mindig meghatározta az „evangélium megélése” és az egyházhoz való hűség. A lengyelek nemzedékről nemzedékre adták át hitüket. 

Végül azt kérte, hogy Mária, akihez a lengyelek rendszeresen elzarándokolnak Czestochowába, az ország „lelki fővárosába”, továbbra is mutassa az utat a lengyel népnek, segítse őket túllépni a múlt sérelmein és közösséget vállalni mindenkivel.

Aranyrózsa

A mintegy félmillió zarándok előtt bemutatott szentmisén részt vett többek között Andrzej Duda lengyel államfő és felesége, valamint Beata Szydlo kormányfő.

Czestochowában Szent II. János Pálhoz, valamint XVI. Benedekhez hasonlóan, a középkorban eredő egyházi szokás szerint aranyrózsát adományozott a kegyhelynek. A kápolna bejáratánál betegeket áldott meg, és megcsókolt egy fogyatékkal élő kislányt.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teljesenertelmetlen
2017. július 02. 00:42
Vendég: – Megölte az örömapát. Király: – Nyugalom! Nyugalom jóemberek, nyugalom. Ez az úr Sir Lancelot a cameloti udvartól. Igen bátor, befolyásos ember és az én személyes vendégem. Sir Lancelot: – Helló. Vendég: – Megölte a nénikémet. Király: – Csendet, csendet! Nem siratóünnep ez, hanem vidám lakodalom. Kár lenne pörlekedni, áskálódni azon, hogy ki ölt meg kit...
u.cserkész
2016. szeptember 03. 22:11
"Amikor Lengyelország az elmúlt 1050 évre gondol, hálát kell adnia Istennek, aki együtt járt a lengyel néppel is, kézen fogva vezette, kísérte őket – mondta a pápa." Én nem vagyok vallásos, de a lengyelek döntő többsége igen. Félő, hogy a pápa ilyen szövegei nem erősítik meg a lengyelek iránta való tiszteletét. Karol Wojtyla után ez a nyálas pápa!!!
térdfigyelő kamera
2016. szeptember 03. 22:02
"A pápa Mária segítségét kérte a lengyeleknek a sérelmeken való túllépéshez." Amikor a lágerba ment kötelező térden csúszásra, vajon akkor is ezt kérte a könyv népére?
Harangláb
2016. szeptember 03. 15:48
Vajon a torok elvágás elég apró sérelem, hogy túl lehessen lépni rajta?!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!