Baloldal: internetes előválasztást akar a PM

2016. június 14. 12:05

Közös lista, közös miniszterelnök-jelölt, online előválasztás: a PM a Jobbikon kívül minden ellenzéki pártnak elküldte elképzeléseit a 2018-as választásokra. Megyénként folyna a szavazás, így kicsit olyan lenne, mint az amerikai elnökválasztás előválasztásai: lenne lehetőség például az alakuló eredmények alapján a miniszterelnök-jelöltek visszalépésére. Az egész egymilliárd forintba kerülne.

2016. június 14. 12:05

Konkrét javaslatot dolgozott ki a baloldali pártok előválasztására a PM: javaslatukat a Jobbikon kívül minden ellenzéki pártnak elküldték – írja az Index. A tervezet közös lista, közös miniszterelnök-jelölt állítását javasolja. A 2014-eshez hasonló furcsa kompromisszumok és a borítékolt viták elkerülésére pedig előválasztást javasol a párt: ezen regisztrál szavazók vehetnének részt, és folyhatna akár online is. A párt szerint az előválasztásnak 2017 végéig le kell zajlania: itt dőlne el, hogy melyik körzetben ki induljon, hogy álljon össze a lista és ki legyen a miniszterelnök-jelölt.

Az egyéni jelöltekről úgy döntenének, hogy az adott választókerületekből 250 ajánlással állna össze a baloldali jelöltek listája, amelyen belül preferenciaszavazással, azaz sorbaállítós módszerrel döntenének a regisztrált szavazók. A jelölt az lesz, akit a legtöbben elfogadnak, nem pedig az, aki legtöbb szavazatot kapja. Miniszterelnök-jelölt-jelölt az lehet, aki országosan legalább 5000 ajánlást kap, és itt is hasonló módszerrel szavaznának. Az Index szerint ez a rendszer például Gyurcsány Ferenc esélyeit rontja. A párt emellett közös lista állítását javasolja: listás jelölt az lehet, aki ezer ajánlást összegyűjt országosan. Ezután mindenki felírhat tíz nevet a szavazólapra, és a lista végső sorrendjét az alakítja, ki, ki hány szavazatot kapott – írja az Index.

A párt menetrendje szerint 2017 júliusának végéig egyeztetnek az ajánlott rendszerről, majd augusztus közepétől szeptember végéig tartana a regisztrációs kampány december közepéig tartana az előválasztási kampány: ekkor rendeznék megyénként az előválasztásokat. Ez visszalépésekre is ad lehetőséget. Az utolsó állomás lenne Budapest. A párt becslése szerint az előválasztás megrendezése egymilliárd forintba kerülne – ezt a regisztráció mellé szednék be három ezer forintos felajánlás formájában.

Összesen 185 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2016. június 15. 02:22
Hataloméhesek ,erőszakkal vagy csalással szeretnének ismét a piros bársony székbe beülni mint mindig.
csurcsányi
2016. június 14. 23:34
Csak beindul a ballibernyák cicaharc,2018 -ban csak egy kávé tejszinhabbal és egy szivar kell a kb.15-k nagy balliberális "összefosás" után.
Akitlosz
2016. június 14. 19:14
Nem az előválasztásnak kellene internetesnek lennie, hanem a rendesnek. Ez a papíros, szavazóurnás választás igencsak elavult már a XXI században.
Harangláb
2016. június 14. 17:12
Szerintem ez a rendszer túl bonyolult!...Vagy elég sok kék cédulát kellene nyomtatniuk, vagy csak simán behívni az amerikai tengerészgyalogosokat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!