Vége a farsangnak, múlt szerdával megkezdődött a keresztyén felekezetek számára a nagyböjt időszaka. Sokan vallási okokból, de akad, aki csupán hagyománytiszteletből vagy az egészségére gondolva von meg magától bizonyos ételeket ilyenkor. Az ő figyelmükbe ajánlott néhány megszívlelendő információt az MTI tájékoztatója Muzsnai Bernadett dietetikus az M1 műsorában elhangzott tanácsai alapján.
Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. E két napon és nagyböjt többi péntekén az egyház arra kéri 14 évesnél idősebb tagjait, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst. A kérés mögött az a mélyebb meggyőződés áll, hogy a böjt, az áldozatvállalás segíti a hívő embert lelkileg egyesülni az igazi áldozattal, Jézus Krisztussal.