Akár két hét múlva is döntés születhet a Klik átalakításáról

2016. február 23. 20:09

Palkovics László oktatási államtitkár szerint akár már a két hét múlva esedékes köznevelési kerekasztalon döntés születhet a Klik átalakításáról. Palkovics elmondta: fel kell gyorsítani a beszerzési folyamatokat. Az államtitkár szerint nem helyes, hogy a gyerekeken keresztül akarnak nyomást gyakorolni.

2016. február 23. 20:09

A köznevelési kerekasztal következő, két hét múlva esedékes ülésén már döntés születhet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szervezeti, szerkezeti átalakításáról –közölte Palkovics László oktatási államtitkár kedd este egy háttérbeszélgetésen. Az oktatási államtitkár elmondta: a keddi kerekasztalon vitát váltott ki Hanesz Józsefnek, a Klik elnökének javaslata, aki 20 (19 megyei és egy fővárosi) tankerület kialakítását vetette fel a jelenlegi 198-al szemben.

Palkovics László jelezte: a tárcának még nincs kiérlelt álláspontja, ugyanakkor egy olyan modell jó lehet például, amelyikben elválik egymástól a szakmai és a gazdasági irányítás.

Hangsúlyozta: július 1-jétől át kell alakítani a Klik struktúráját, úgy, hogy a központ működőképességét fenn kell tartani. A központ vezetéséről még nem döntöttek, de a véleményét fenntartotta arról, hogy menedzserhiba történt az irányításnál. Hozzátette, hogy a béreknél vagy a pótlékoknál nincs elmaradás, egyes tavalyi programoknál vannak finanszírozási gondok, illetve közüzemi tartozásokkal kell számolni.

Lehet tüntetni, de ne a gyereken keresztül gyakoroljanak nyomást

Az államtitkár a Klik lassúságát a közbeszerzések lassúságával magyarázta, a beszerzési folyamatokat ezért mindenképpen gyorsítani kell. Példaként hozta fel, hogy a krétát egy központi raktárból lehetne biztosítani az iskoláknak. Palkovics László az elhangzott javaslatokat összegezve kitért arra is, hogy felmerült: az iskolaigazgatók feladata lehetne a jövőben a dologi működés megtervezése, erről havi jelentés készítése, s arról is szó volt az ülésen, hogy az iskolaigazgatókat érdekeltté tegyék a források hatékony felhasználásában.

Az államtitkár a minősítési rendszert jól átgondoltnak tartja, de problémának nevezte, hogy csak „szakaszosan néz rá” a pedagógusokra, s azt is, hogy a továbbképzés nem kapcsolódik a minősítéshez. Az oktatási államtitkár kritizálta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet, amelynek eddigi tevékenysége szerinte nem volt jó. Sok-sok tíz, illetve százmilliárdot költöttek el oktatásra és kutatásra, de értékelhető tevékenység még sem zajlott – jelentette ki.

Arról a szülői akcióról, hogy ne menjenek a gyerekek február 29-én iskolába, úgy vélekedett: lehet tüntetni, sztrájkolni, ennek a jogi keretei adottak, de gyermekeken keresztül nyomást gyakorolni nem helyes. Ő szülőként nem örülne annak, ha levelet kapna – mint arról jelzés érkezett – hogy, ha a gyermeket nem tudja elhelyezni a szülő, február 29-én küldje be, de legyen rajta kockás ing vagy lehetőleg ne is hozzák be az iskolába.

A Klik tankerület vezetőjének a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját érintő vizsgálatáról azt mondta: jelzés érkezett, a tankerületi vezetőnek ki kellett vizsgálnia a történteket, hogy miért maradtak el órák. Az nem volt indokolt, hogy 24 órán belül kérje be az iratokat – fogalmazott az államtitkár.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2016. február 24. 07:52
"Akár két hét múlva is döntés születhet a Klik átalakításáról" ---- Akár fele annyiba is kerülhet a két hét múlva a tampon... Gratulálok!
kuwiq
2016. február 24. 07:43
Ja, az fontos, a kliket darabolni, de fizetni akkor se fog tudni. Közben meg az oktatás szar, nem hatékony. A finnek ráálltak egy szisztémára, úgy hívják, komprehensiv rendszer, és nagyon bejött nekik. A jobbtól nem szégyen tanulni. Egyébként ők is koppintani akartak, előbb a német, majd a svéd modellt, de mindkettőben találtak olyan hátrányokat, amelyeket nem akartak vállalni, aztán döntöttek a komprehensiv system mellett, és nagyon bejött nekik. Magasan vernek mindenkit! Itt lehet olvasni róla http://www.educatio.hu/bin/content/tamop311/download/tamop_311/kiadvanyok/Alternativ/Komprehenziv-iskolafejlesztes.pdf
Tintamin
2016. február 23. 22:12
Azt ugye tudjuk, hogy a felsőoktatásra szánt pénzek jelentős része az állami unorthodox egyetemnek megy? Amelyiknek a rektora az NVI elnöke. Nahát!..
Tintamin
2016. február 23. 22:11
"AKÁR" Hányszor hallottuk már ezt..........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!