Államtitkár: Változatlan marad az adórendszer

2016. január 19. 07:25

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára szerint a 2010-től bevezetett magyar adórendszer kiállta az idő próbáját, és ma már a nemzetközi gazdasági szervezetek is olyan ajánlásokat tesznek, ami miatt annak idején kritizálták a kormányt.

2016. január 19. 07:25

A kormány nem tervezi az adórendszer módosítását, a jelenleg alkalmazott arányos teherviselést eredményező rendszer, amely elismeri a legális munkavállalást, a gyermeknevelés költségeit, sokkal jobb, mint amit az IMF, az OECD vagy más nemzetközi ajánlás Magyarország számára megfogalmazott – mondta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A helyettes államtitkár arra reagált, hogy az OECD egy európai országokat vizsgáló tanulmányában progresszív adózást javasol, mert megállapítása szerint tágul a jövedelmi olló. A 2010-ben megfogalmazott, majd 2011-től hatályba lépett adópolitika annak idején nagyon sok nemzetközi szervezet véleményével szembement, miközben ma már azt látni, hogy a legtöbb nemzetközi szervezet pontosan ezeket a lépéseket tartja kívánatosnak, így az élőmunka terheinek a csökkentését, a fogyasztási, forgalmi típusú adók súlyának növelését – mutatott rá Pankucsi Zoltán.

Ez az adópolitika meghozta a sikereket, egy olyan gazdasági bővülésnek lehetünk szemtanúi, ami példa nélküli az Európai Unióban. Semmi ok nincs arra, hogy akár az szja, akár más adónem vonatkozásában érdemben eltérjünk a már kialakított rendszertől” – mondta a helyettes államtitkár.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. január 19. 12:05
Hurra! Legalabb tobb idiotizmus nem jon be. Marad az otvarszar, az is vivmany ebben a rezsimben.
komondor
2016. január 19. 10:52
Kövér László havi 511.680 forinttal többet visz haza az egykulcsos adóval. Orbán Viktor havi 342.172 forinttal többet visz haza az egykulcsos adóval. Navracsics Tibor havi 310.035 forinttal többet visz haza az egykulcsos adóval. Varga Mihály havi 300.026 forinttal többet visz haza az egykulcsos adóval. Fazekas Sándor havi 246.141 forinttal többet visz haza az egykulcsos adóval. Semjén Zsolt havi 317.381 forinttal többet visz haza az egykulcsos adóval. Hende Csaba havi 245.702 forinttal többet visz haza az egykulcsos adóval. Balog Zoltán havi 280.851 forinttal többet visz haza az egykulcsos adóval. Martonyi János havi 286.336 forinttal többet visz haza az egykulcsos adóval. Németh Lászlóné havi 256.638 forinttal többet visz haza az egykulcsos adóval. Pintér Sándor havi 957.892 forinttal többet visz haza az egykulcsos adóval.
nick89
2016. január 19. 08:49
Az adórendszer működtetése Magyarországon katasztrófa. Van az írott malaszt és van a valóság, amelyben a multik állami támogatással vígan nyereségesek (pl. Audi..... stb) és vannak az adómentességet élvezők (pl. Monori Center többszáz kínai céggel). Az adóapparátusban meg azok ülnek, akik hol a nagy könyvviteli és tanácsadó cégeknél, hol meg a minisztériumban dolgoznak. (Pankucsi, Vámosi Nagy Szabolcs stb) A rendszerben egyetlen bennszölött csoport a nyertes: akik "családi összefogásból" gyarapodnak.
Laibach
2016. január 19. 08:26
A fától nem látják az erdőt. Amig az alsó rétegekben nincs fogyasztás- az ország kb.85 százaléka - mert szét b...ták egy rosszul súlyozott adórendszerrel addig itt nem lesz semmi féle fellendülés. Addig nincs is mit termelni, mert nem lehet eladni, ezért nem vesznek fel fejlesztési hitelt a kkv-k. Így is amelyik magyar kkv életképes és sikeres az nagy valószínűséggel valamelyik rohadék multi beszállítója. A tobbi sajnos vegetál és örüli ha túléli, külföldön meg esélyük sincs labdába rúgni. Nincs fogyasztás nincs termelés. Mondjuk belőlük kinézem azt is, hogy direkt nem akarnak lépni és központilag irányított a zsellérképzés. Romániába emlékeim szerint egy vagy két éve levitték a pék termékek áfáját 9%-ra. Az ennek során szerzett tapasztalatok alapján tavaly csökkentették 9%-ra az alapvető élelmiszerek áfáját. Az áfakulcsot meg nem rég 24-ről 20%-ra vitték le. Az osztalékadó 5%-ék. Nálunk mennyi is??? Nem omlott össze a rendszer, sőt plusszos lett a tavalyi költségvetésük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!