Porosenko: Kijev megfizeti az EU-s szerződés árát az oroszoknak, ha kell

2015. december 16. 21:59

Petro Porosenko ukrán államfő brüsszeli tárgyalása után jelentette ki, hogy országa kész megfizetni az orosz embargó árát, amit Oroszország az Ukrajna és az Európai Unió között jövőre életbe lépő szabadkereskedelmi megállapodás miatt vezethet be január 1-től.

2015. december 16. 21:59

Ukrajna kész megfizetni az ország és az Európai Unió között létrejött társulási szerződés keretében jövőre életbe lépő szabadkereskedelmi megállapodás miatti orosz korlátozások árát – jelentette ki az ukrán államfő szerdán, miután uniós vezetőkkel tárgyalt Brüsszelben.

Petro Porosenko Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Donald Tusk európai tanácsi elnökkel és Martin Schulzzal, az Európai Parlament elnökével folytatott megbeszélést szerda este Brüsszelben. Az ukrán elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország a január elsején életbe lépő egyezség megtorlásaként felfüggesztette az Ukrajnával 2011-ben kötött szabadkereskedelmi megállapodást.

Porosenko sajtótájékoztatóján leszögezte, ennek ellenére január 1-jén életbe lép az EU-val a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás. „Ukrajna tisztában van ezekkel a korlátozásokkal és az ukrán gazdaságra váró kárral, de készek vagyunk megfizetni ezt az árat a szabadságunkért és az európai választásunkért” – hangsúlyozta.

Később Jean-Claude Juncker is megerősítette, hogy az orosz nyomásgyakorlás nem fogja megakadályozni a megállapodás hatályba lépését.

Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter november közepén bejelentette, hogy mivel Kijev csatlakozott az Oroszországgal szembeni gazdasági és pénzügyi szankciókhoz, a moszkvai kormány úgy döntött, hogy január 1-jétől „önvédelemből” embargót vet ki az ukrán termékekre. Oroszország korábban az ukrán bevitel korlátozására vonatkozó terveit azzal indokolta, hogy félti piacát az Ukrajnán keresztül Nyugatról beáramló ellenőrizetlen származású és minőségű termékektől. 

Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos nemrégiben kijelentette: az EU mindent elkövet a tárgyalásokon, hogy Moszkva elálljon az ukrán termékekkel szembeni embargótól, de nem tudja garantálni a sikert. Ajvarasz Abromavicsusz ukrán gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter pedig megjegyezte, hogy az embargó elsősorban az orosz fogyasztókat fogja sújtani. Kijev válaszlépéseket is kilátásba helyezett, ha Oroszország valóban bevezeti az embargót.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2015. december 17. 10:30
Már jó ideje fizetitek és kb még 50 évig még fogjátok. Mert az elavult nehéziparra épülő, az Orszországon kívül máshol eladhatatlan áruitok (kinek van az itt levők közül bármije ami ukrán?? a csempészcigarettát most hagyjuk..) nem kell senkinek. Ami az EU-nak kell az a jó földetek (ahogy hallom már 500 ezer hektáros birtokokat vesznek nyugatiak), meg a szűk réteg vásárlóereje mint piac.
MZ/X
2015. december 17. 08:50
Helyesen: Porosenko megfizetteti az árat.... a néppel...
Csigorin
2015. december 17. 08:27
Igazan? Es errol mikor szandekozod az orszagot megkerdezni, puccsista elnok?
packó_
2015. december 17. 07:38
Egyetértve az előttem szólókkal, a faszi kezdheti nézegetni a fákat a Majdanon, tippelni arra, hogy szeretett népe melyikre helyezi el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!