Módosulhat az egyháztörvény: nem a parlament fogja elismerni az egyházakat

2015. november 16. 08:56

A Mandiner olyan törvényjavaslatra bukkant, amely kivenné az egyházügyi törvényből azt a rendelkezést, hogy az egyházakat a parlament ismeri el. Ehelyett a jövőben a Fővárosi Törvényszék venné nyilvántartásba az egyházakat. A „bevett” egyházak prioritásai is minimálisra csökkennének. Alkotmánymódosításra is szükség lehet emiatt, ám a kormánypártnak már nincs kétharmados többsége.

2015. november 16. 08:56
Bakó Beáta

A strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság még tavaly tavasszal marasztalta el Magyarországot amiatt, hogy a parlament dönt az egyházak elismeréséről, és hogy az ekként elismert bevett egyházak jelentős prioritásokat élveznek más vallási szervezetekkel szemben. A bíróság szerint a vallásszabadságot és az egyesülési jogot is sérti a szabályozás.

Sokáig semmi nem történt ezután, majd idén nyáron az Alkotmánybíróság kimondta, hogy az egyházügyi törvény nemzetközi szerződésbe (az Emberi Jogok Európai Egyezményébe) ütközik. Az Alkotmánybíróság október 15-ig adott határidőt a parlamentnek, hogy módosítsa a törvényt, így feloldva az ellentmondást.

A jogalkotó jelenleg nagyjából egy hónapos késésben van az Alkotmánybíróság által szabott határidőhöz képest. Viszont a múlt héten, november 10-én kormánypárti képviselők átfogó javaslatot nyújtottak be a szabályozás módosítására. A legfontosabb újítás, hogy megszűnik a parlament általi elismerés, és ehelyett a Fővárosi Törvényszék veszi majd nyilvántartásba az egyházakat.

Bejegyzettek és nyilvántartásba vettek

A javaslat a jelenlegi (Országgyűlés által elismert) „bevett egyház” és „vallási tevékenységet végző szervezet” kategóriák helyett „nyilvántartásba vett egyház” és „bejegyzett egyház” között tesz különbséget.

Előbbi minősítés feltétele, hogy az adott vallási egyesület részére a megelőző három évben átlagosan legalább négyszázan ajánlják fel a személyi jövedelemadójuk egy százalékát, és legalább öt éve vallási egyesületként működjön. Utóbbihoz négyezer egyszázalékos felajánlás szükséges ötéves átlagban; és húszéves vallási egyesületi működés vagy száz éves szervezett formában történő nemzetközi működést is megkövetel a javaslat.

Mindkét kategóriába eső egyház köthet az állammal megállapodást közcélú feladatok ellátására, és részére felajánlható a személyi jövedelemadó egy százaléka. Ezen felül a bejegyzett egyház adókedvezményekre és költségvetési támogatásokra jogosult.

A javaslat alapján a továbbiakban a nyilvántartásba vett és a bejegyzett egyházak (illetve ezek belső jogi személyei) is egyházi jogi személynek számítanának – jelenleg ez a státusz csak a bevett egyházakra vonatkozik.

Belép a Fővárosi Törvényszék

A különböző egyházi státuszok közti megkülönböztetés minimalizálásán kívül a javaslat tehát az Országgyűlés általi elismerést is kivenné a törvényből. Ehelyett általában minden jogi személyiséggel rendelkező vallási közösséget (függetlenül attól, hogy ezen belül melyik fenti kategóriába tartozik, vagy esetleg simán csak egyesületként működik) a Fővárosi Törvényszék fog nyilvántartásba venni.

A bejegyzéskor a bíróság csak az egyházügyi törvényben előírt feltételek fennállását vizsgálja majd: gyakorlatilag ezek az egyesületre vonatkozó szabályok kiegészítve a vallási tevékenység végzésével, aminek az alapszabályból ki kell tűnnie, illetve a nyilvántartásba vett és a bejegyzett egyház esetében a törvényben meghatározott további feltételeket.

Módosítani kell az alkotmányt?

A javaslat kiküszöbölné a szabályozásból az Európai Emberi Jogi Bíróság (és korábban az Alkotmánybíróság) által kifogásolt rendelkezéseket, így elfogadása esetén az alapjogi kritériumoknak megfelelő jogi környezet születne. Ugyanakkor érdemes rámutatni, hogy az Alkotmánybíróság 2013. márciusi elmarasztaló döntése után – nem túl elegáns megoldással, alkotmányba nem illő módon – alkotmányos szinten lett meghatározva, hogy a bevett egyházakkal való együttműködésről az Országgyűlés dönt; illetve az Alaptörvény szövege továbbra is a „bevett egyházak” megnevezést használja.

Tehát amennyiben a parlament eredeti formájában fogadja el a javaslatot, úgy valószínűleg az alkotmányt is módosítani kell majd, különben inkonzisztens lesz a rendszer. Ehhez viszont már nem rendelkezik a Fidesz a „nagykétharmaddal”, vagyis az összes képviselő kétharmadával a parlamentben.

Egyébként az egyházügyi törvény is kétharmados, de ezalatt a jelenlévő képviselők kétharmadát („kiskétharmad”) kell érteni: ha valaki hiányzik, akkor a Fidesz egyedül is meg tudja szavazni a módosítást – amely ellen egyébként az ellenzéki pártoknak sem igazán lehet kifogása.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2015. december 22. 01:48
"Egyetlen vásárló jelent meg az első földárverésen, amelyet Érden tartottak hétfő reggel. Licit sem volt, a vevő a kikiáltási áron vette meg a meghirdetett 20 hektáros területet 81 millió forintért. Az árverésen megjelent a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője is, aki szerint "a magyar társadalmat kirabolják"." http://hvg.hu/gazdasag/20151116_Eppen_a_gazdak_nincsenek_itt__megvolt_az
Mohamed Vlagyimirovics Bronstejn
2015. november 25. 10:08
Teljesen mindegy kinek a kezébe adják a döntést, amíg bohócegyházak, biznisz-szekták kaphatnak egyházi státuszt.
Vezetéknév Utónév
2015. november 18. 12:11
Alapvetően minden vallás nézetrendszere és működése vitatható, hiszen a termék, amivel kereskednek túl van a racionális igazoláson. Ám ha egy közösség számára értéket képvisel (és kárt nem okoz), akkor az államnak kutya kötelessége legalizálni. A politikusok eltávolítása a bejegyzési procedúrából a jó írányba tett első lépés.
Tintamin
2015. november 18. 10:52
" Ugyanakkor érdemes rámutatni, hogy az Alkotmánybíróság 2013. márciusi elmarasztaló döntése után – nem túl elegáns megoldással, alkotmányba nem illő módon – alkotmányos szinten lett meghatározva, hogy a bevett egyházakkal való együttműködésről az Országgyűlés dönt; illetve az Alaptörvény szövege továbbra is a „bevett egyházak” megnevezést használja." Ez a fideszmódi már akkor is csudaszimpatikus volt: ha az AB valamiről kimondja, hogy alkotmányellenes, akkor tekergessük addig az alkotmányt, hogy ne legyen az. Brávó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!