Aljas módon szállt bele a magyar elnökségbe a svéd EU-ügyi miniszter
Jessica Rosencrantz számára csak Ukrajna létezik.
Nemrég nagy vihart kavart a WHO bejelentése, amelyről a Mandiner is beszámolt, s amely a rákkeltő élelmiszerek közé sorota a vörös húsokat. A közlemény után többen is mérsékletességre és óvatosságra intettek a kijelentésekkel kapcsolatban. Svéd kutatók viszont az Origo híradása szerint más megoldáson is gondolkodnak: a vörös húsokhoz bogyós gyümölcsöket adnának, melyek antioxidáns tartalmuk segítségével mérsékelnék a káros hatásokat.
Eva Tornberg, a Lundi Egyetem élelmiszertechnológia professzora úgy véli, hogy a WHO-nak várnia kellett volna a húsokkal kapcsolatos figyelmeztetés kiadásával, mivel egyelőre még nem tudni, mi okozza a vastagbélrákot. Az állásfoglalást kizárólag epidemiológiai tanulmányok alapján fogalmazták meg, ami Tornberg szerint nem elég. „A hús tápláló és nem allergizáló élelmiszertermék, amely sok fehérjét, ásványi anyagot és B-vitamint tartalmaz. Ilyen alapvető táplálékkal kapcsolatban ilyen súlyos kijelentést tenni könnyen ahhoz vezet, hogy az emberek a továbbiakban nem törődnek a figyelmeztetésekkel” – mondta Tornberg.