Eva Tornberg, a Lundi Egyetem élelmiszertechnológia professzora úgy véli, hogy a WHO-nak várnia kellett volna a húsokkal kapcsolatos figyelmeztetés kiadásával, mivel egyelőre még nem tudni, mi okozza a vastagbélrákot. Az állásfoglalást kizárólag epidemiológiai tanulmányok alapján fogalmazták meg, ami Tornberg szerint nem elég. „A hús tápláló és nem allergizáló élelmiszertermék, amely sok fehérjét, ásványi anyagot és B-vitamint tartalmaz. Ilyen alapvető táplálékkal kapcsolatban ilyen súlyos kijelentést tenni könnyen ahhoz vezet, hogy az emberek a továbbiakban nem törődnek a figyelmeztetésekkel” – mondta Tornberg.
Eva Tornberg munkatársaival és számos európai partnerintézettel közösen éppen egy EU-s kutatási programot folytatnak. A program célja, hogy minimálisra csökkentsék az oxidációt a feldolgozott húskészítményekben. Elképzelésük szerint ez csökkenteni fogja a vastagbélrák kialakulását, amely nemcsak Magyarországon, de Svédországban is súlyos probléma. Ott is egyike a leggyakoribb rákoknak, évente 5000 új beteget diagnosztizálnak.
A program magában foglalja az antioxidánsok kivonását az ezekben gazdag növényekből és bogyókból, majd a húskészítményeket ezen antioxidánsok hozzáadásával készítik el.