Lengyel külügyminiszter: Védeni kell az európai határokat

2015. szeptember 06. 10:32

Az uniós külügyminiszterek egyetértenek abban, hogy védeni kell az európai határokat, a bevándorlókat az Európai Unión kívül kell regisztrálni – jelentette ki Grzegorz Schetyna. A lengyel külügyminiszter szerint a probléma nem csak Magyarországot érinti, hanem az egész EU-t, ami új helyzetben találta magát.

2015. szeptember 06. 10:32

Az uniós külügyminiszterek egyetértenek abban, hogy védeni kell az európai határokat, a bevándorlókat az Európai Unión kívül kell regisztrálni – így értelmezte szombat délután a külügyminiszterek luxembourgi informális tanácskozásának eredményét Grzegorz Schetyna, a lengyel külügyi tárca vezetője.

A lengyel külügyminisztérium honlapján szombat este közölt sajtóanyag szerint Schetyna úgy értékelte: a legközelebbi hetek „kritikusak lesznek” a migrációs válság kezelése szempontjából, mivel olyan döntéseket kell hozni, amelyek „meghatározzák a következő hónapok valóságát” A lengyel miniszter úgy látja, az erre vonatkozó konkrét lépéseket az uniós kormányfőknek kell meghozniuk a szeptember 14-i uniós belügyminiszteri találkozót követően.
 
Az EU-n belül szolidárisan kell kezelni a migrációs válságot, „de nagyon nyíltan kell beszélni a helyzet okozta nagy fenyegetésekről és kihívásokról is” – véli. Hangsúlyozta: a migránsokat „az EU-n kívül kellene regisztrálni és továbbirányítani”, ehhez „még jobb koordinálásra, a belügyminiszterek még nagyobb együttműködésére van szükség”, valamint az európai határok védelmére létrehozott Frontex ügynökségnek a nagyobb mértékű részvételére is.
 
A magyarországi bevándorlási hullámról beszélve Schetyna úgy értékelte: szemmel láthatóan Európa teljesen új helyzetben találta magát, a fenyegetés nem egy országot, hanem az egész EU-t érinti, ezért az összes uniós tagállamnak együtt kell működnie, és döntenie kell.
 
A lengyel külügyminiszter az összes uniós ország előtt álló nagy kihívásnak nevezte a már az unió területére lépett bevándorlók elosztását.
 
Ezt megelőzően Ewa Kopacz kormányfő a menekültekkel kapcsolatos válságstáb szombati varsói ülése után közölte: Lengyelország logisztikailag kész a júniusi uniós kormányfői csúcstalálkozó után vállalt kötelezettség teljesítésére, amelynek értelmében befogad kétezer menekültet, bár kikötötte: nem hagy jóvá olyan intézkedést, „amely veszélyeztetné életünket, az ország és az emberek gazdasági és szociális biztonságát”.
 
A lengyel bevándorlási hivatal vezetője, Rafal Rogala, szombaton közölte: Lengyelország a válságtervek különféle változataival rendelkezik a migránsok nagyobb hullámának esetére.
 
Schetyna szombaton arról is tájékoztatott, hogy a visegrádi négyek külügyminiszterei, valamint a luxemburgi és a német külügyi tárca vezetője pénteken Prágában tárgyalnak a migrációs válságról.
 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
br-o
2015. szeptember 06. 13:22
Pénzt összeadni. Mehet a segélycsomag a törökországi táborokba. Mehet a bomba az IS táborokra.
tóth mária
2015. szeptember 06. 11:17
Tusk egy tuskó és zsidóbérenc! ennyi.
bookmark
2015. szeptember 06. 11:00
Budapest 2016. A megszállt magyar területeken megkezdôdött a zsidóság összegyûjtése. Minden nap ezreket fejeznek le a Parlament elött. Jekentette az igazhitû muszlimok sikereirôl az Al Jasira. Nem fog ez hasonlitani valamire? Gyerekek nem lesz aki vascipôt rakjon majd oda is.
illiberator
2015. szeptember 06. 10:45
Néhány nap múlva Orbán kerítésén lesz a világ szeme!!! Addig is SÜRGŐSEN KÉNE TUDATNI az elindulókkal, hogy nem csak kerítés van de szigorú BÜNTETÉS IS várható. Plakát az marhaság! Az AL JAZEERA kell ide, de már most!! (minden percben tudósított a Keleti pu. balhéról, és a migránsok is hallgatták) A migránsok igen hatékony internet kommunikációját is fel kéne használni (remélem a telefon híváslistájukat már rögzítette valaki). Akik az autópályán készek voltak Ausztriába gyalogolni, szögesdrótakadály könnyedén kikerülhetik. Van e B terv erre az esetre. Ha van már most el kell indítani. Ha itt van a tömeg késő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!