Menekülttábor: nem tudta megnyugtatni az államtitkár a sormásiakat

2015. augusztus 05. 15:04

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára tartott lakossági fórumot Sormáson, a községbe tervezett menekülttáborról. Hangsúlyozta, hogy ideiglenes táborról van szó, amely konténerekből és sátrakból áll majd, és mintegy ezer főt tud majd befogadni. A sormásiak nem nyugodtak meg, pénteken demonstrálni fognak.

2015. augusztus 05. 15:04

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára részvételével tartottak rögtönzött lakossági fórumot szerda délben a Zala megyei Sormáson, hogy a település nagy számban összegyűlt lakóit a tervezett befogadóállomásról tájékoztassák. Az államtitkár a polgármesterrel történt egyeztetés utáni fórumon kifejtette: konténerekből, sátrakból álló, már látványában is az átmeneti jelleget mutató, mintegy ezer ember befogadására alkalmas, hangsúlyozottan ideiglenes tábort kívánnak kialakítani. Az építkezés várhatóan augusztus végén, szeptember elején kezdődhet meg. 
  
Pogácsás Tibor a település független polgármesterével, Pőcze Edittel és a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, Cseresnyés Péterrel tartott zárt ajtók mögötti egyeztetést a polgármesteri hivatalban, ennek idején a mintegy ezer lelkes falu lakói közül csaknem százan gyűltek össze az épület előtt. A többség higgadtan várta az egyeztetés eredményét, többen azonban tiltakozásul és a vélt közegészségügyi veszélyre figyelmeztetve egészségügyi maszkot húztak az arcukra. 

Miután az egyeztetés véget ért, az államtitkár úgy döntött, hogy részt vesz egy rögtönzött lakossági fórumon, így a zsúfolt faluházban rövid tájékoztatást adott a befogadóállomással kapcsolatos döntés hátteréről, illetve kérdésekre is válaszolt. A fórumon nagykanizsai önkormányzati képviselők és Teleki László szocialista országgyűlési képviselő is jelen volt, illetve kérdezett. A BM államtitkára azt mondta, mivel Magyarországon át vezet az illegális migráció egyik fő útvonala, a kormánynak döntenie kellett a szerb határ melletti kerítés megépítéséről, hogy ezzel „üzenjen” a menekülteknek és az embercsempészeknek is: az ország nem tűri ezt a helyzetet és megvédi a polgárait. Tényként fogalmazta meg, hogy vannak olyanok, akik valóban kényszerűen menekülnek el a hazájukból, de az ő kiválasztásuk az ideiglenes befogadóállomásokon történik, ezek azonban mára túlzsúfoltak lettek. 

Közölte: új, de hangsúlyozottan ideiglenes állomásokat kell építeni, „átmeneti időre, nem tartósan, hanem egy-másfél évre”, amíg a menekülthullám várhatóan lecsillapodik, addig van szükség ezekre a létesítményekre. Az oda érkezők már a sátrakból, konténerekből láthatják, hogy nem állandó helyről van szó, ezért nem laktanyákat szemeltek ki, hanem olyan állami ingatlanokat kerestek, amelyek közel vannak a főutakhoz – jelezte Pogácsás Tibor. 

A település lakóinak kérdéseit a fórumon többségében Póczai Zoltán alpolgármester tette fel, aki egyebek mellett hiányolta, hogy a kormányzat nem egyeztetett az ott élőkkel, de kérdésként fogalmazta meg azt is, hogy miért éppen Sormást választották ki, és milyen garanciákat kapnak arra, hogy nem költöztetik a tábort a településen belül állandó helyre. Úgy fogalmazott: tartanak attól, hogy egy nyitott tábor esetén megszűnik a közbiztonság, fertőzésveszélytől félnek, illetve meggyőződésük, hogy az ott elhelyezett, „katonai” múlttal rendelkező emberek erőszakosak lesznek, „rabolni, ölni fognak”, hogy a megélhetésükről gondoskodjanak. 

Gábris Jácint, a Jobbik nagykanizsai önkormányzati képviselője kijelentette: sem a sormásiak, sem a közeli nagykanizsaiak nem akarnak a lakóházaikhoz közel menekültek befogadását szolgáló tábort látni. Teleki László szocialista országgyűlési képviselő pedig „életveszélyesnek” nevezte, hogy társadalmi egyeztetés nélkül akarnak Zalában ilyen tábort létrehozni.

Pogácsás Tibor válaszában közölte: ezekben a napokban is folyamatosan egyeztetnek arról, miként lehet a buszközlekedést biztosítani a  táborlakóknak, hogyan lehet a közlekedésbiztonságra nagyobb figyelmet fordítani, illetve hogyan lehet garantálni az ott élők számára a megfelelő közbiztonságot. Foglalkoznak azzal a felvetéssel is, hogy a lakóépületektől távolabbi állami ingatlanon is lehetséges-e a tábor kialakítása. Kitért arra: „a menekültkérelem elbírálása alatt lévő menekülteket” helyeznék ott el ideiglenesen. Az orvosi ellátást a táboron belül kívánják megoldani, egy esetleges járványügyi helyzetben pedig a katasztrófavédelem gondoskodna arról, hogy lehetőség szerint szintén a táboron belül kezeljék a problémát. 

Cseresnyés Péter fideszes országgyűlési képviselő hozzászólásában azt mondta: nem a törvényhozás, hanem a kormányzat döntött, de képviselőként igyekszik mindent megtenni azért, hogy tárgyalásokkal mindenki számára elfogadható, megnyugtató eredményt érjenek el. A fórum végén Póczai Zoltán még egyszer szót kérve azt mondta: nem kaptak választ minden kérdésükre, ezért péntek délután félpályás útlezárással kísért demonstrációt tartanak Sormáson, ennek tényét már be is jelentették a rendőrségen.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2015. augusztus 06. 10:10
Én azt nem értem, hogy miért nem nagyváros közelében létesítenek egy ilyen tábort? Vagy miért nem Budapesten? Ilyen pici falvak életét teljesen felforgatja és tönkreteszi egy ilyen tábor. Mert ha még zárt lenne, ahonnan nincs kijárás.
katus
2015. augusztus 06. 10:01
Sormáson kábított az államtitkár - a "menekültek" mellé roppant hitelesen közbiztonságot is ígért a tamáskodó helyieknek Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkárnak kellett volna megmagyaráznia a megmagyarázhatatlant. Nem sikerült neki. Forrás: https://kuruc.info/r/34/146605/ https://www.youtube.com/watch?v=SF9qInKrTLs
kukagyerek
2015. augusztus 05. 16:15
"Pogácsás Tibor nem tudta megnyugtatni a sormásiakat" ................. Ez a here, vigye a saját kertjébe az összeset!
states
2015. augusztus 05. 15:20
A sormásiaknak nem jó, de az országnak igen, ugyanis azért telepíti hozzájuk a csőcseléket, mert közel az osztrák határ, és mondanom sem kell, hogy az első éjszaka felkerekednek, és mennek a sógorokhoz. Akik már régen kiérdemelték ezt tőlünk a földlopásaikkal, a folyamatos fasisztázásukkal. Aminek külön bukéja, hogy bagoly mondja verébnek. Nem is tudom, volt-e még ország, amelyik virágszőnyeggel és -esővel fogadta a megszálló Hitlert. Nem volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!