A törzsvendégek a fontosak
Fagyi most is van, de az ma már mindenhol kapható. Macaront viszont hiába keresünk itt. Volt az is, nem vetettek el minden trendi újdonságot a Jégbüfében sem, de az utolsó napokra inkább nem készítenek. „Most az a fontos, hogy a törzsvendégek megkapják a hagyományos ízeket” - mondja az üzletvezető. Azokból pedig van itt bőven. És viszonylag olcsón. Belvárosi árakhoz képest mindenképp. A francia krémes 230, a bécsi krémes 300, a lúdláb torta 320, a túrós szelet pedig 400 forint. Ezeket egyébként nyugodtan ajánljuk az utolsó rohamra készülőknek. A Rotschild piskóta vagy a Piramis is rendben van, de a málnahabos süti sem rossz. Még a pogácsa sem az a fajta aluljárós, gyors sütésű, 90 százalék levegőből, 7 százalék vegyszerből (a maradék három százalék hatalmas talány) összetákolt valami, amely ha kihűl, rögtön elárulja magát: hogy ugyanis emberi fogyasztásra alkalmatlan. Csak általában nem hűl ki, a zacsiból gyorsan megeszi mindenki, így aztán a turpisság nem derül ki sosem.
„800-1000 forintos süteményárakkal könnyen lehetne bérelhető helyiséget találni. De az már nem a Jégbüfé lenne” - így az üzletvezető. Ezzel utal arra a jogvitára is, amely köztük és az önkormányzat között dúlt évekig: a jégbüfések ugyanis nem engedték emelni a bérleti díjat, így tudták fenntartani a környékhez képest olcsó sütiárakat és a hely jellegét is.
„Rózsika néni a fájós lábával, botjával bement, ilyen enyhe luxust még ő is megengedhetett magának. Ez a kategória sehol nem lesz már meg a Belvárosban.” Ezt már Saly Noémi muzeológus mondja a Mandinernek - neki egyébként a bécsi krémes és a túrós szelet a kedvence a Jégbüféből. Saly most igyekszik menteni a még menthetőt: a Mandiner közbenjárásával felvette a kapcsolatot az üzletvezetéssel, hogy amit lehet, elhelyezhessen a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Papp Antallné érdeklődésünkre nyitottnak is mutatkozik, régi marcipángépeket ajánl fel. Felhívjuk Saly Noémit. Örül. Papp Antalné is. Mi is.
Mégis, a zárás hírére az ember hajlamos igazat adni Békés Mártonnak és Böcskei Balázsnak, akik idén megjelent könyvükben („Ki!”) arról írnak, hogy a budapestiek elveszítik a Belvárost. Itt éppen ez történik. A vásárlók 70-80 százaléka magyar volt itt. A törzsvendégek közül egy éltesebb hölgy be is számol arról, hogy férjével, amikor az udvarolt neki, mindig itt találkoztak. Fővárosi szállóige lett a „Találkozzunk a Jégbüfénél”: a hely olyasmi, mint Budán, az egykori Moszkva téren az óra. Volt. Itt még az ízek is visszahozzák a fiatalságot – harminc éve nem változtak a törzskínálat receptjei. Aki szereti, éppen ezt szereti a Jégbüfében. Aki nem, éppen ezért nem.