Magyar lett a ferences rend egyik magas rangú vezetője

2015. május 26. 12:26

Definitor generálisnak választották hat évre a ferences rend nagykáptalanján Orosz Lórántot. A magyar szerzetesnek hat évre Rómába kell költöznie, minden korábbi megbízatása megszűnik, és részt kell vennie a generális vezette döntési folyamatokban. Valószínűleg speciális feladatokkal is megbízzák.

2015. május 26. 12:26

A ferencesek Assisiben ülésező nagykáptalanján a a nyolctagú definitórium tagjai közé, a definitor generálisok egyikének választották Orosz Lórántot, a Magyarok Nagyasszonya Rendtartomány szerzetes papját. A május 20-át követő napokban generálisnak az amerikai Michael Anthony Perryt, vikárius generálisnak az argentin Julio César Bunadert választották újra - tájékoztatta a Mandinert a Ferences Sajtóközpont.

 
Orosz Lóránt 1961-ben Szentesen született, Szegeden érettségizett, 1985-ben a Miskolci Egyetemen gépészmérnöki oklevelet szerzett. 1987-ben kezdte meg a ferences noviciátust, 1988-ban tett egyszerű, 1991-ben pedig örök fogadalmat. 2005-ben szentelték papa. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 1994-ben teológiai, az ELTE-n 1995-ben szociológiai diplomát szerzett, majd Rómában a ferencesek pápai egyetemén 2001-ben kánonjogból tudományos fokozatot ért el.
 
A rendtartományon belül különböző megbízatásai voltak, így tartományi titkár, illetve oktatási és nevelési titkár, házfőnök, magiszter, definitor és helyettes provinciális volt. 2001-től a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola professzora, 2008–2012 között pedig rektora volt. 2012-től mostanáig a Mátraverebély–Szentkúti Nemzeti Kegyhelyet vezető ferences közösség, illetve a közép-európai ferences missziós központ (MZF) vezetőségi testületének tagja volt.
 
A definitor generálisok megbízatása hat évre szól. Rómába kell költözniük, és minden korábbi megbízatásuk megszűnik. Feladatuk a generális tanács ülésein a döntési folyamatban részt venni. A miniszter generális a definitorokat speciális, állandó jellegű feladatokkal is megbízhatja. Orosz Lórántnak valószínűleg az Alpokon túli és a spanyol provinciákkal való kapcsolattartás lesz a sajátos megbízatása, ami sok utazással jár.
 
A nyolcfős új definitóriumnak három európai (magyar, bosnyák és olasz), két latin-amerikai, egy ír (az angol nyelvű országok számára), egy afrikai (kenyai) és egy ázsiai (filippínó) tagja van.
 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik