Hat éve nem volt ilyen olcsó a cukor

2015. április 06. 09:31

A kedvező csapadékos időjárás miatt jóval több cukornád teremhet Brazíliában, így az elemzői várakozásokkal szemben tovább csökkent a cukor világpiaci ára. A jelenlegi előrejelzések szerint a közeljövőben sem nagyon marad el a kínálat a kereslettől, ami szintén kedvezően hat a cukor árára.

2015. április 06. 09:31

A februári elemzői várakozásokra rácáfolva tovább esett a cukor ára a világpiacon amiatt, hogy a legnagyobb előállítónak számító Brazíliában az utóbbi hetekben heves esőzések voltak, melyek hatására több cukornád teremhet - mondta Juhász Gergely, a nemesfém-forgalmazással és árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek. A nyerscukorért a New York-i határidős tőzsdéken, májusi szállításra fontonként (1 font=45,35 dekagramm) már csak 12 dollárcentet kell fizetni, szemben a február eleji 15 centtel. Ilyen olcsó utoljára 2009 januárjában volt az édesítő – emlékeztetett.     

Juhász Gergely hozzáfűzte: az áresést alapvetően az idézte elő, hogy a világ cukorkínálata a következő, 2015. október 1-jétől 2016. szeptember 30-áig tartó szezonban kevésbé marad majd el a kereslettől, mint ahogy arra a piac korábban számított. A mintegy 179 millió tonnás éves globális termelésnél a vásárlói igények mindössze 2 millió tonnával lehetnek nagyobbak, szemben a korábban 5 millió tonnásra becsült többletkereslettel.

A Conclude vezérigazgatója elmondta: a termelési kilátások javulása elsősorban annak köszönhető, hogy a világ legnagyobb cukortermelőjének számító Brazíliában az utóbbi hetekben sok csapadék hullott, ez eloszlathatja a korábbi aggodalmakat, melyek szerint a dél-amerikai országban kevesebb cukornád teremhet. A második legnagyobb cukortermelő állam, India gyártását ezzel párhuzamosan ösztönözheti, hogy ott megemelték a cukornád hatósági felvásárlási árát. Brazília és India termelési többletei bőven ellensúlyozhatják, hogy Kína, a világ harmadik legnagyobb cukortermelője – termőterületei és terméshozamai csökkenése miatt – kevesebb édesítőt állíthat elő. 

Mindezek mellett az is ösztönzően hathat a cukortermelésre, hogy a brazil fizetőeszköz, a reál az év eleje óta 18 százalékkal leértékelődött az amerikai dollárral szemben. Ez a cukor termelését kifizetődőbbé tette, elsősorban az etanollal szemben – mutatott rá Juhász Gergely –, miután a brazilok a cukrot főként exportra termelik, az etanolt pedig inkább otthon használják fel. 

A világpiaci árak esése miatt a cukor Magyarországon februárban átlagban 22 százalékkal került kevesebbe az egy évvel korábbinál, egy kilogramm kristálycukor átlagos fogyasztói ára 185 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 238 forinttal. A kristálycukor kilójáért már csaknem feleannyit kell fizetni, mint a válság 2008 őszi kitörése utáni tetőpontján, 2011 márciusában – jelezte a vezérigazgató.

*

Fotó: Revista Plantar

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2015. április 06. 17:55
Na és? Az olaj ára is a mélyponton van, nálunk mégsem csökken.
békalepcse
2015. április 06. 15:05
Ebből a hírből is látszik, víz kell a világ működéséhez, amit a visszatartott vízzel lehet megoldani, hogy rendszeresen megfelelő mennyiségben essen az eső. Akkor nálunk is sokkal kiszámíthatóbb lenne a termés és nem szorulnánk külföldi ellátmányra semmilyen téren. A kvóta rendszert meg meg lehet kerülni. Egyébként is sokkal kevesebb cukrot kéne ennünk, helyette cukorigényünk csillapítására aszalt gyümölcsöt, szőlő cukrot fogyasztani, ami szintén megfelelő csapadékellátás függvénye. Víz nélkül semmi nem működik ezen a földön! A termőterületek rovására is vissza kell állítani a hajdan meg volt vizes élőhelyek jelentős részét, egyébként kegyelemkenyérre fogunk szorulni élelemben is!
kzs2
2015. április 06. 12:31
Javaslom a francia és nyugat európai gazdák támogatását tovább növelni... Ahogy eddig is tették, ilyen "krízis esetekben" Cukor kvóta rendszerében a francia cukor termelés nőt, a magyar harmadára esett vissza.
magone
2015. április 06. 10:49
Bődületes fidesz siker! Ezt kapjátok ki ballibák!:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!