M1: Orbán már februárban foglalkozott a brókerbotránnyal

2015. március 27. 13:30

Az M1 beszámolt arról: a Buda-Cash-ügy kirobbanásának másnapján, a február 25-én tartott kormányülésen utasította Orbán Viktor a minisztereket, hogy vizsgálják meg, van-e pénz kockázatos helyeken, és ha igen, azokat vegyék ki.

2015. március 27. 13:30

A Buda-Cash-ügy kirobbanásának másnapján, a február 25-én tartott kormányülésen Orbán Viktor arra utasította a minisztereket, hogy vizsgálják meg, van-e pénz kockázatos helyeken, és ha igen, azokat vegyék ki. Az M1 híradójában hozzátették: a miniszterelnöki utasítás tehát két héttel a Quaestor-ügy kirobbanása előtt történt.

Orbán Viktor egy szerdai, soproni sajtótájékoztatóján beszélt arról: ő rendelte el, hogy a minisztériumok vegyék ki a brókercégeknél tartott pénzüket. A kormány ülésén hozott rendelkezés úgy szólt - mondta szerdán a miniszterelnök -, hogy minden minisztériumnak át kell néznie, van-e pénzügyi kapcsolata brókercégekkel, „állomásoztat-e” náluk közpénzt, és ha igen, azonnal vonja ki onnan, mert ilyen, „dominóhatással fenyegetett” időszakban „egyetlen forintnyi közpénzt sem szabad tartani” brókercégeknél.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) február 24-én jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélésgyanús esetek miatt. A rendőrség csalás és a számvitel rendje megsértésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást az ügyben.

A jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét és felügyeleti biztost rendelt ki céghez a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Hruria Kft. 210 milliárd forint vállalati kötvényt bocsátott ki, ebből 150 milliárd forint fiktív kötvénykibocsátás lehet. A kötvényeket a csoport értékpapír-kereskedő cége forgalmazta. A Quaestor-ügyben a nyomozás március 11-én indult el, a Nemzeti Nyomozó Iroda csütörtökön három embert gyanúsítottként hallgatott ki, majd őrizetbe vette őket üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt.

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2015. március 29. 11:41
foton [Hozzászóló kiszűrése] 2015. március 29. 11:30 Látod, ezzel a módszerrel megtartottad a szokásodat -a kiemelést- is, meg a hozzáférhetőséget is." Az a helyzet, hogy én ritkán válaszolok kifejezetten személynek, inkább kommentekre reagálok, és nem a kommentelőnek, hanem bármely olvasónak. Az erre válasz módszerből gyakran oda-vissza lökdösődés lesz, ami kutyát sem érdekel, l: Mohn és társai...
vakhangya5
2015. március 29. 11:35
Áladassék a neve Orbán Viktornak! Akkor már csak egyről kéne számot adnia eme csodálatos elmének. Szavai nyomán mekkora állami pénzek lettek kivonva brókercégekből? Mi történik a felelősökkel akik állami pénzeket forró területre vittek fialtatni? Miért akarják az embereket az állampapírok felé terelni miközben ők a nagyobb hozamok reményében milliárdoskat kockáztattak?
catalina9
2015. március 29. 11:08
gebasz [Hozzászóló kiszűrése] 2015. március 28. 10:53 Látom szereted a ravasz kérdéseket. Nos, itt van 6db amibe már a Vén csatalovat is megfutamodásra késztette:" Gebasz Elvtárs maga most megpróbál nagyon ravasz lenni, úgy kérdez, hogy állít...szellemes. Szóval "csak" kérdezzen, hagyja a sunyi állításait, a választ meg bízza rám. Nem fog jól járni gebasz...szerintem jobb, ha mással kezd.
catalina9
2015. március 29. 11:05
Schollander 2015. március 28. 16:23 És - nézd már! - de hiszen ezek dokumentumok nem cáfolják azt, amit Simicska, Kőszeg, meg Rainer mondott! Tudja Schollander, nem "nem cáfolni" kell, hanem BIZONYÍTANI. Az csak Jóbarát Elvtársnál meg magánál, no meg a többi ballibánál dívat, hogy blöfföl.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!