Szijjártó: EU-támogatás kell a balkáni gázvezetékhez

2015. január 28. 07:01

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a közép-európai országoknak EU-s támogatásra lesz szüksége, ha a Törökországba szállított orosz gáz beszerzéséhez ki akarják építeni az infrastruktúrát. A külügyminiszter szerint Ukrajnában tárgyalásos megoldásra van szükség, és fontos, hogy az egységes uniós álláspont ne sérüljön.

2015. január 28. 07:01

Sok fejlesztés kell még ahhoz, hogy az orosz gáz Törökországon keresztül eljuthasson Közép-Európába, és ezekhez a projektekhez az EU pénzügyi támogatására van szükségük az érintett országoknak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 Az este című műsorában kedden. A tárcavezető kifejtette: a közép-európai országoknak egyelőre meg kell várniuk, hogy Oroszország és Törökország megállapodjon a gázszállításról, arról, hogy a Déli Áramlatba szánt gáz valóban Törökországba kerül, felépül-e a görög határ közelében tervezett regionális elosztó központ, és onnantól kezdve a görög-macedón-szerb-magyar együttműködés kérdése, hogy eljut-e Magyarországra, illetve Közép-Európába a gáz.

Ehhez sok technológiai és infrastrukturális fejlesztés kell még, amelyek megvalósítása az érintett, az útvonal mentén elhelyezkedő országoknak nem megy saját erőből, önmagukban nem képesek finanszírozni ezeket, mindenképpen az EU pénzügyi támogatására van szükség - közölte. Úgy látja, ugyanakkor Közép-Európa energiabiztonsága nemcsak közép-európai, hanem európai kérdés is.

Szijjártó Péter az ukrajnai helyzettel kapcsolatban arról beszélt, hogy Magyarországnak az az érdeke, hogy mielőbb megoldódjon a fegyveres konfliktus, méghozzá tárgyalásos úton, a minszki megállapodás tiszteletben tartásával. Az uniós tagállamok külügyminiszterei csütörtökön tanácskoznak az ukrajnai fejleményekről, és „természetesen egyeztetni fogunk még a Külügyek Tanácsa előtt a német partnereinkkel”, hogy „az európai uniós álláspont egységessége – ami eddig az egyik legfontosabb erőforrásunk volt , az semmiképpen se sérüljön” – mondta a miniszter.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2015. január 28. 14:17
FIDESZ sunnyogás helyett: "A Jobbik Magyarországért Mozgalom üdvözli az újonnan megválasztott görög kormány kiállását az Európai Tanácsnak a mariupoli tragédiával kapcsolatos nyilatkozatával szemben. Ciprasz miniszterelnök bátor lépése az „összes EU-tagállam nevében” Oroszországot felelőssé tevő és szankciókat kilátásba helyező, ám a tagállamok valódi véleményét semmibe vevő állásponttal szemben mindenki számára nyilvánvalóvá tette, milyen módszerekkel dolgozik a brüsszeli külügyi apparátus - írja Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerdai sajtóközleményében. A legnagyobb ellenzéki párt elnöke felszólította továbbá az Európai Unió szerveit, hogy a Washingtonból tollba mondott nyilatkozatok, valamint az idegen érdekek kiszolgálása és a tagállamokra kényszerítése helyett szolgálják az európai országok érdekeit, valamint alakítsanak ki saját, Európának kedvező Oroszország-politikát. A Jobbik gratulál Ciprasz miniszterelnök kormányának, egyúttal felszólítja a magyar vezetést, hogy képviselje határozottan a magyar nemzeti érdekeket, és ne adja nevét olyan nyilatkozatokhoz, melyek káros mivolta Magyarországra nézve is nyilvánvaló." http://alfahir.hu/a_jobbik_udvozli_a_gorog_kormany_bator_kiallasat
liberálzöld.
2015. január 28. 10:22
Itt meg egy kis izé .... http://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/kiderult_ki_sepri_ki_a_magyar_bankokat.3.209387.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox
Omega2010
2015. január 28. 10:09
Szarrágókám, mivel korruptak vagytok, mint a szar, így normális állam szóba se áll veletek. Nehogy már ti osszátok az észt. Oszt ildikó lemondott mááá...?
Omega2010
2015. január 28. 09:41
" tárgyalásos megoldásra van szükség, és fontos, hogy az egységes uniós álláspont ne sérüljön. " Hogy nem szakadna rátok egy mázsa szar!? (nem leszünk gyarmat) muhaha
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!