A jogszabályváltozások nem indokolják a leépítéseket

2015. január 12. 18:42

Elfogadhatatlan, hogy a Tesco alig burkolt módon a magyar kormányra próbálja hárítani annak felelősségét, hogy 560 munkavállalójának felmond, és 13 üzletét bezárja.

2015. január 12. 18:42
Miniszterelnökség

A kereskedelemben életbe lépő jogszabályváltozások nem indokolják a Tescoban zajló leépítéseket – Az elbocsátások és a boltbezárások mögött sokkal inkább társaság anyavállalatának gazdasági nehézségei állnak

Elfogadhatatlan, hogy a Tesco magyarországi menedzsmentje alig burkolt módon a magyar kormányra próbálja hárítani annak felelősségét, hogy 560 munkavállalójának felmond, és 13 üzletét bezárja. Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelkedése, a márciustól életbe lépő vasárnapi nyitvatartási rend változása, a 2017-től megkövetelt nyereséges működés nem indokolják az áruházláncnál jelenleg zajló leépítéseket. A kormány továbbra is fontos stratégiai partnerének tekinti a Tescót, de önmérsékletre és igazmondásra szólítja fel a társaság magyarországi vezetőit. 

Méltánytalan a Tesco magyarországi elbocsájtásokról és üzletbezárásokról szóló bejelentése, mert burkoltan a magyar kormányra próbálja hárítani annak a felelősségét, hogy az agresszív terjeszkedési politikája miatt nem tud nyereséggel működni. A Tesco anyavállalatának gazdasági problémái: a 263 millió fonttal (106 milliárd forinttal) túlbecsült nagy-britanniai eredménye, a cég szigetországi vezetőinek lemondása, a Moody’s leminősítése és a társaság részvényeinek szabadesése sokkal inkább indokolják a cégcsoport leányvállalatainál zajló leépítéseket és boltbezárásokat, mint a Magyar kormány piacvédelmi döntései.

A felelősség vállalása helyett azonban kapóra jött, hogy a kormány átláthatóbbá kívánta tenni a multinacionális cégek működését, és ezt a magyarországi vezérigazgató is elismerte, hiszen azt nyilatkozta: »a boltbezárások mögött az áll, hogy két egymást követő veszteséges év után megtiltja a törvény a napi fogyasztási cikkek árusítását«. Ez a szabály azonban csak 2017-ben lép életbe, vagyis ez a lépés közvetlen módon nincs és nem is lehet hatással a piacra. 

A magyar kormány stratégiai megállapodás keretében évek óta a dolgozók védelmében és a hazai áruk arányának növelése érdekében működik együtt a Tescóval; ez is igazolja, hogy a multinacionális vállalat a kormány számára fontos stratégiai partner. Ugyanakkor a nyilvános beszámolók szerint a legnagyobb forgalmú kereskedelmi lánc évek óta milliárdos nagyságrendben ment ki hazánkból a magyar emberek pénzén előállított nyereségét, így csökkentve adózás előtti eredményeit, ezzel óriási károkat okozva a költségvetésnek. Ősszel az is kiderült, hogy miért: mert a brit központban mintegy 106 milliárd forinttal túlbecsülték a 2014-re várt nyereséget a ténylegesnél. A kormány nem ért egyet azzal, hogy az angol és a hazai menedzsment által elkövetett súlyos hibák árát a magyar fogyasztóknak kellene kifizetniük, és a jövőben is mindent megtesz azért, hogy növelje a fogyasztók jogbiztonságát, az az ellátás színvonalát, és csökkentse a kiskereskedelemben dolgozók kiszolgáltatottságát.”

Összesen 179 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ppix
2015. január 13. 13:31
http://index.hu/napirajz/2015/01/13/bezarjak/
Zokni
2015. január 13. 10:20
Ennek mi értelme van? A bezárások nyereségcsökkenés esetén indokoltak. A magyar kormány az eddigi pénzelszívó politikájával, illetve annak keresleti szerkezet átalakító hatásával, valamint a várható vasárnapi bezárással jelentős bevételtől, és nyereségtől fosztja meg a nagyobb áruházláncokat. Most minden ilyen intézkedés esetén majd Orbán propagandájával átbeszélik, átmagyarázzák, átlúgozzák a választók agyát, hogy valójában a felelőtlen külföldi tőkések gonoszsága és hozzánemértése az oka a veszteségeiknek? Vagy ha valakit miniszterelnökké választanak, akkor kötelességből hazudnia kell? Hogy hol tanulták ezt a tempót!? Viktor! Gyurcsány nem ÚGY értette!
Pinter68
2015. január 13. 09:10
Szarrá adóztatjátok őket, a sokszorosára emelitek az élelmiszerlánc felügyeleti díjat, ha veszteségesek pedig be kell szüntetniük a gazdasági tevékenységüket, de nyilván mindennek nincs köze ahhoz, hogy bezárnak néhány boltot és elbocsátanak 500 embert? Hát, hogyne? Vannak még, akik ezt a rizsát elhiszik nektek, de láthatóan egyre kevesebben.
BőröndÖdön
2015. január 13. 08:52
Drága kormányunk totális hülyének nézi a zembereket,dehát teheti...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!