Elutasította Sztálin unokájának keresetét az emberi jogi bíróság

2015. január 15. 13:38

Véglegesen elutasította csütörtökön a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága Sztálin unokájának keresetét, aki szerint egy orosz lap becsületsértést követett el a nagyapja ellen, és megtámadta annak hírnevét.

2015. január 15. 13:38

Egyhangúlag és véglegesen elutasította csütörtökön a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága Joszif Sztálin egykori szovjet diktátor unokájának keresetét, aki szerint a Novaja Gazeta orosz lap becsületsértést követett el a nagyapja ellen.

 
A most 78 éves Jevgenyij (Jakovlevics) Dzsugasvili azért fordult a strasbourgi bírákhoz, hogy mondják ki: az orosz hatóságok megsértették a családi és magánélethez való jogot, a tisztességes eljáráshoz, a diszkriminációmentességhez és az önkifejezés szabadságához fűződő jogot, mert becsületsértési kereseteit elutasították, s ezáltal nem védték meg nagyapját a hírneve ellen irányuló támadásoktól.
 
A strasbourgi bírák viszont úgy ítélték meg, hogy az orosz bíróságok nem követtek el hibát, jogosan utasították el Sztálin unokájának kereseteit, megfelelő egyensúlyt sikerült találniuk a személyiségi jogok és az újságírói önkifejezéshez való jog között.
 
A Novaja Gazeta 2009-ben két cikket jelentetett meg az orosz katonai ügyészség egy korábbi nyomozójától a szovjet vezetésnek a Szmolenszk melletti, katinyi (Katyn) vérengzésben játszott szerepéről. A Berija bűnös című írásban (Lavrentyij Berija volt 1938 és 1953 között a szovjet titkosszolgálat vezetője). A Szovjetunió Kommunista Pártja politikai bizottságának tagjairól a szerző azt írta, rengeteg vér tapad a kezükhöz, Sztálint pedig vérszomjas emberevőnek nevezte. Az írás arra is kitér, hogy a vérengzésért felelős vezetők megúszták az erkölcsi felelősségre vonást.
 
1940-ben a szovjet állambiztonsági hatóság, az NKVD irányításával több tízezer lengyel hadifoglyot, katonát és polgári személyt mészároltak le Katiny közelében, Moszkva pedig évtizedeken át azt állította, hogy a tömeggyilkosságért a nácik a felelősek.
 
Sztálin unokája 9,5 millió rubel, jelenlegi árfolyamon mintegy 40 millió forint kártérítést szeretett volna kapni a laptól, hiába. 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2015. január 15. 15:39
Nüansznyi különbség: HIRES avagy HIRHEDETT?
kjkj945
2015. január 15. 15:26
Zsugás Vili becsulátus?
Akitlosz
2015. január 15. 14:56
A strassburgi bíróság a keresetek döntő többségét elutasítja, szóval sok haszna nincsen. Az kisebbfajta csoda és szenzáció, ha valaki hozzájuk fordulónak igazat adnak. Én is voltam már az ügyfelük. Hasonlóan jártam, mint Sztálin unokája, bár az övénél sokkal földhözragadtabb, konkrétabb ügy volt, nem ennyire filozofikus.
Anonymtalan
2015. január 15. 14:24
No csak, valaki szerint, itt a mandineren, Sztálin unokájának tényleg járna a kártérítés a nagyapja "jó" hírnevének a csorbítása miatt. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!