A világ legszabadabb országában törvény tiltja Mohamed gúnyolását

2015. január 14. 09:43

Egy francia (!) szervezet szerint ma a világon a legnagyobb sajtó- és véleményszabadság Finnországban van. Abban a Finnországban, ahol törvény tiltja vallási jelképek becsmérlését.

2015. január 14. 09:43
Borbás Barna

„A finn büntetőtörvénykönyv egyik több mint 100 éves passzusa szerint szankcionálható, aki nyilvános istenkáromlást követ el („publicly blaspheming against God”); a káromlásba értelmezésük szerint a becsmérléstől az uszításig sok minden belefér, a szankció pedig akár szabadságvesztés is lehet.


A Charlie Hebdo elleni támadás érdekes reakciót váltott ki helyi zöld és liberális véleményformálókból: többen követelik a blaszfémiára vonatkozó tétel törlését. (...)

Az istenkáromlásról szóló törvényt eddig ötször próbálták megfúrni, sikertelenül: 1914-ben, 1917-ben, 1965-ben, 1970-ben és 1998-ban. Ahogy a dolog áll, most sem fognak módosítani rajta. (...)

Itt van a Reporters Without Borders (RWB) nevű francia gyökerű NGO (civilszervezet), ami minden évben elkészíti a világ sajtószabadság-térképét. (...) Ezen a listán Finnország 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben is első helyet érdemelt.

Vagyis egy francia (!) szervezet, a Reporters Without Borders szerint ma a világon a legnagyobb sajtó- és véleményszabadság Finnországban van. Abban a Finnországban, ahol törvény tiltja vallási jelképek becsmérlését.”

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bikavér
2015. január 14. 18:45
Ha valaki annyira hülye,hogy besétál az őserdőbe mezítláb,hát csak menjen. Amúgy meg nem ez volt a legsikeresebb Charlie szám hanem a Jég dupla whiskeyvel című.
Bikavér
2015. január 14. 18:40
Nagy liberális aszfalt countryn nyerít a muszlim paripa.
balbako_
2015. január 14. 18:06
Normális világ. Kár, hogy ilyen kevés van.
OberEnnsinnen
2015. január 14. 17:08
„A finn büntetőtörvénykönyv egyik több mint 100 éves passzusa szerint szankcionálható, aki nyilvános istenkáromlást követ el („publicly blaspheming against God”); a káromlásba értelmezésük szerint a becsmérléstől az uszításig sok minden belefér, a szankció pedig akár szabadságvesztés is lehet." Erről nem tudtam. Talán, mert a szoc. oktatás, de még a nagyon sokszínű liberális is: megfeledkezett erről... Mindenesetre: ez lenne a fin sikerek (egyik) titka? Ez jutott elsőként eszembe. Áldja meg az Isten az ilyen országot és népet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!