Bernanke: A nagy világválságnál is súlyosabb krízis volt 2008-ban

2014. augusztus 27. 21:13

A Fed korábbi elnöke, Ben Bernanke szerint 2008 szeptemberében és októberében volt a történelem legsúlyosabb pénzügyi válsága, beleértve az 1929-es nagy gazdasági világválságot is. Bernanke szerint az USA legnagyobb pénzügyi intézményei omolhattak volna össze pár hét alatt.

2014. augusztus 27. 21:13

Ben Bernanke szerint 2008-ban súlyosabb volt a pénzügyi krízis, mint a nagy gazdasági világválság idején. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve volt elnöke, aki 2006-tól 2014-ig vezette az intézményt ezt egy bírósági tárgyalással kapcsolatban jelentette ki, amelyet a szerdai The Wall Street Journal idéz.

„2008 szeptemberében és októberében volt a globális történelem legsúlyosabb pénzügyi válsága, beleértve a Nagy Depressziót is” – szögezte le Bernanke egy írásos állásfoglalásban, amit augusztus 22-én nyújtott be a bíróságnak egy, az American International Group (AIG) Inc. 2008-as kormányzati megmentéséről folytatott perrel kapcsolatban. Bernanke rámutatott, hogy 2008-ban az Egyesült Államok 13 legfontosabb pénzügyi intézménye közül 12-t „az egy vagy két héten belüli összeomlás veszélye fenyegette”. A dokumentum utal Timothy Geithner volt amerikai pénzügyminiszter véleményére is, aki szerint a gazdaság 2008. szeptember 6. és 22. között gyakorlatilag „szabadesésben” volt.

A per az amerikai kormányzat és az ellene 2011-ben eljárást kezdeményező Starr International Co. között folyik, amelynek vezetője Maurice „Hank” Greenberg, az AIG volt vezérigazgatója. A Starr szerint Washington egyes lépések esetében alkotmányellenesen járt el, amikor 182 milliárd dollárral kisegítette, majd eladta az AIG-t. Az AIG vagyon- és felelősségbiztosítási, illetve nem-életbiztosítás társaságként működik, amelynek több mint 70 millió ügyfele van világszerte, köztük Magyarországon is. 

Bernanke szerint az AIG kimúlása a harmincas évek globális pénzügyi és gazdasági összeomlásához hasonló válsághoz vezetett volna, amelynek katasztrofális hatása lett volna a termelésre, a jövedelmekre és a munkahelyekre. A kormány akkor úgy ítélte meg, hogy az AIG a pénzügyi szolgáltatások területén mutatkozó súlyos bajok ellenére egészében véve életképes volt. A Federal Reserve 2012 augusztusában adta el az utolsó AIG-érdekelségeit.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szajjan
2014. augusztus 28. 08:28
Röhögteg a bankárok Gyakran játszom Dr. Jekyll és Mr. Hyde-ot magamban a zuhany alatt, és máshol is – vezette fel egyik összefoglalóját Bernanke, az elnök áprilisban. Ő egész évben szórta a vicceket, szeptemberben például arról beszélt, hogy a kínaiak a feng shui és a varázsszámok miatt csökkentették a helyi kamatlábat 27 százalékra. Olyan a Fed kamatláb, mint a single malt whiskey: idő kell hozzá, megmutassa az altató vagy az élénkítő hatását – mondta márciusban a Fed poéngyárosa, a dallasi Richard Fisher. Ő későbbi üléseken azzal próbálta kevés sikerrel illusztrálni, hogy milyen fenyegető az infláció réme, hogy a kedvenc péksége nem sokkal korábban árat emelt, és hogy a gyepét nyíró cserkész is fizetésemelést kért. Ezt is ő anekdotázta: Olyan ez a recesszió, mondta nekem egy nő, mint a világ legrosszabb válása: feleakkora lett a vagyonom, de még mindig együtt vagyok a férjemmel. [nevetés] Decemberben azzal viccelt Fisher, hogy a közgazdász, aki az ülésen épp a balti országok sötét perspektíváiról beszélt, "semmiképp ne menjen Lettországba, mivel Lettországban letartóztatják azokat árulásért, akik rosszat jósolnak Lettországnak". Az egyetlen jó dolog, amit mondani tudok a körzetemről, az az, hogy Hajrá Phillies! – mondta a philadelphiai Fed elnöke, Charles Plosser nagy derültségre a 2008 október végi ülésen. A helyi baseballcsapat ugyanis akkor nyerte a bajnokságot, viszont a munkaerőpiaci adatok szerint abban a hónapban 159 ezren vesztették el állásukat. Volt, amikor saját háztársaikkal viccelődtek. Mishkin például így magyarázta 2008 januárjában, miért nem akkora baj, ha emelkednek a hitelköltségek és csökkennek az ingatlanárak és a jövedelmek: Mishkin: Lehet, hogy vannak, akik elállnak az ingatlanvásárlástól, mert úgy látják, hogy kevesebbet fognak keresni, és így a jövedelmükhöz képest drágábbak a tőkeköltségek. Én is így gondolkodtam: elég hülye vagyok, hogy új házat akarjak venni, csak hogy a feleségemnek tetsszen, de mégis inkább el akartam állni ettől. De aztán arra jutottam, hogy fontosabb a házasságom. Stern: Hát ez szoros volt! Mishkin: Hát, ha ismernéd a feleségemet, nem volt az. [nevetés] http://propeller.hu/itthon/2881727-rohogtek-bankarok-mikozben-rajuk-dolt
Apáczai
2014. augusztus 28. 07:58
"A nagy világválságnál is súlyosabb krízis volt 2008-ban" Lényeges különbség viszont, hogy ezúttal ismertek a tettesek. Most már csak rendesen felelősségre kellene vonni, elrettentő és arányos büntetést mérve rájuk.
br-o
2014. augusztus 28. 07:23
Ejj, be beszédes most ez a Bernanke. Emlékszem még, amikor hebegett-habogott és nem volt hajlandó elmondani, ki kapott pénzt az irdatlan állami mentőcsomagból.
Akitlosz
2014. augusztus 27. 23:01
S akkor a hős Bernake pár billió dollár teremtésével a semmiből megmentette a világot a Gyakorlati Szabadeséstől, aki pedig még a Nagy Depressziónál is nagyobb főellenség volt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!