A K&H az Alkotmánybírósághoz fordulna

2014. augusztus 25. 13:27

Indítványozta az Alkotmánybírósághoz, és az Európai Unió Bíróságához fordulást, valamint az eljárás felfüggesztését a K&H Bank a devizahiteles perében. A bank szerint a per alapjául szolgáló törvény több ponton alkotmányellenes.

2014. augusztus 25. 13:27

A K&H Bank az eljárás felfüggesztését, és az Alkotmánybírósághoz (Ab), illetve az Európai Unió Bíróságához fordulást indítványozta a hétfőn a Fővárosi Törvényszéken megkezdődött újabb devizahiteles perben. A K&H álláspontja szerint a per alapjául szolgáló törvény számos ponton alkotmányellenes, így például sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, a visszamenőleges jogalkotás tilalmát és egyes „statáriális szabályai” a bírói függetlenség elvét.

A pénzintézet azt is indítványozta, hogy a törvényszék kérjen előzetes döntéshozatali eljárást az Európai Unió Bíróságától. Az alperes magyar állam jogi képviselője a kereset elutasítását, illetve az Ab-hez és az Európai Unió Bíróságához való fordulás mellőzését indítványozta. A tárgyalás délután iratismertetéssel folytatódik. 

A perben a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó kúriai jogegységi döntéssel kapcsolatos kérdések rendezéséről szóló törvény alapján arról kell döntenie a bíróságnak, hogy tisztességesek-e a pert indító pénzügyi intézmény számára egyoldalú szerződésmódosítást – például kamat-, költség-, vagy díjemelést – lehetővé tevő általános szerződési feltételek. A törvény nem csak a devizahitelekre, de a forinthitelekre is vonatkozik.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2014. augusztus 25. 17:49
remélem nincs igaza a k und H-nak és nem ennyire béna a jog rendszerünk, izé aki megírta eme törvényt
kjkj945
2014. augusztus 25. 17:26
http://index.hu/gazdasag/2013/11/14/kisebb_a_vartnal_a_k_h-anyabank_nyeresege/ A vártnál kisebb nyereséget ért el a harmadik negyedévben a belga KBC Csoport – közölte a társaság csütörtökön. A K&H Bank anyabankja 272 millió eurós (81 milliárd forintos) nettó nyereséget ért el a szeptemberig tartó időszakban az egy évvel korábbi 531 millió euróval (158 milliárd forinttal) szemben. A profit jóval kisebb lett a Dow Jones által megkérdezett elemzők által várt 350 millió eurónál, azaz 104 milliárd forintnál. A cég bevétele 1,954 milliárd euróról 1,772 milliárd euróra zsugorodott. A KBC a nyereségcsökkenést oroszországi cégének eladásával és a szlovén NLB pénzintézetben lévő tulajdonrészének értékesítésével indokolta. Ja a mama kiadta az ukázt --- kell az extraprifit!
Csigorin
2014. augusztus 25. 17:20
amugy meg ez van Jozsikam, husz harminc ev alatt nem csak az arfolyam meg a kamat valtozhat osszevissza, debiza a torvenyek is. Hat ezt lehetett tudni elore draga Jozsikaim, a torvenyhozo hatalom biza valtoztathatja a torvenyeket, es amelyik bank erre nem gondolt elore, az bizony felelotlen volt, meggondolatlan, es most megerdemli amit kap, mert miert nem gondolkodott felelosen elore... jo hallgatni, ugye !?
GV0917
2014. augusztus 25. 16:05
Védekezik a Bank! Naná!Ki szeret veszíteni? Milyen csvaros? Mi? Mint a hümhüm fasza! (ahol disznóság volt, ott hümmögtem!) Azt mondja a Bank: "nem volt , nem lehetett felkészülve a Bank a hitelnyújtás idején hogy ilyen törvényeket hoznak majd!" De minek ide akkor Bíróság? Elmehetnek a remete jóshoz is! Nem? Szóval hogy is van ez? Más tisztességesnek látszani, mint tisztességesnek lenni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!