Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ukrajna: útblokádokkal tiltakozik Kárpátalja a mozgósítás ellen

2014. július 29. 17:23

Már több mint 24 órája mindkét irányban teljesen le van zárva a Csap-Kijev főútvonal Munkács határában, Beregrákos területén. Ugyancsak útzárat létesítettek a tüntető helyiek a Csap–Nagydobrony–Munkács közlekedési útvonal Mezőterebesen (Sztrabicsovo) áthaladó szakaszán. A kárpátaljai román és magyar nemzetiség tagjai a kelet-ukrajnai háborús övezetbe való mozgósitás ellen tiltakoznak, a román külügy azonban nem szeretné, ha az ukrán hatóságok „kivételeznének” a nemzetiségekkel, mivel ez etnikai konfliktust szülhet.

2014. július 29. 17:23

Az ukrán hadseregben elrendelt részleges mozgósítás ellen kezdődött több száz fős tüntetés kedden Munkácson, miközben a közeli Beregrákoson (Rakosino) második napja tarják lezárva a Csap-Kijev főútvonalat a tüntetők. A huszti és a beregszászi járás több településén is volt útlezárásos tiltakozás.

A munkácsi hadkiegészítő parancsnokság épülete előtti tüntetésen a hadseregbe behívott tartalékosok női hozzátartozói azt követelték a katonai hatóságtól, hogy férjeiket, fiaikat és fivéreiket ne vigyék a kelet-ukrajnai háborús övezetbe. A tiltakozók szerint a terrorellenes műveletben csak megfelelően kiképzett katonáknak lenne szabad részt venniük.
 
A „Kárpátalja, ne háborúzz!” jelszót skandáló nők a katonai parancsnokságtól a város egyik legforgalmasabb útkereszteződéséhez vonultak, és lezárták a forgalom elől. A tüntetők azt követelik, hogy Lengyel Zoltán polgármester tárgyaljon velük, ellenkező esetben lezárják a városon áthaladó nemzetközi vasútvonalat is. A tiltakozás azután is folytatódik, hogy Munkács első embere találkozott a tüntetőkkel és a „kényszermozgósítás” leállítását követelő közös beadványt fogalmazott meg velük együtt az ukrán elnöknek.
 
Románia elvárja az ukrán hatóságoktól, hogy a lakosság körében végzett katonai mozgósítás során ne alkalmazzanak szelektív szempontokat, amelyek etnikai diszkriminációhoz vezethetnek – olvasható a román külügyminisztérium keddi közleményében.
 
A román diplomácia azután adott ki közleményt, hogy múlt pénteken az ukrajnai román kisebbség tagjai tiltakoztak a mozgósítás ellen. A román külügyminisztérium leszögezte: figyelemmel kíséri a folyamatot, és a tüntetések kezdete óta kapcsolatban áll mind a románok képviselőivel, mind az ukrán civil és katonai hatóságokkal.
 
Az ukrajnai Csernyivci megye román többségű településein a lakosok útlezárással tiltakoztak az ellen, hogy a térségben csaknem ötszáz román nemzetiségű ukrán állampolgár kapott mozgósítási parancsot. A város melletti Beregrákoson és három szomszédos községben hétfőn délután mintegy harminc nő és gyerek lezárta a településen áthaladó nemzetközi főútvonalat, aminek következtében hatalmas forgalmi dugó alakult ki mindkét irányban. Munkács felől Ungvár és az ukrán–szlovák határátkelőhely csak több tíz kilométeres kerülővel érhető el.
 
Az ukrán és magyar lakosságú faluban a tiltakozást az az álhír váltotta ki, hogy 300 helyi férfit fognak a hadseregbe behívni és a kelet-ukrajnai terrorellenes műveleti övezetbe vinni. A tiltakozók kedden sem voltak hajlandók feloldani az útblokádot, jóllehet reggel beleegyeztek, hogy beadványban fordulnak az ukrán állam vezetőihez, amelyben azt követelik, hogy ne a civileket, hanem a rendvédelmi szervek munkatársait hívják be katonai szolgálatra.
 
Hétfő délután a huszti járás négy településén tartottak főként nők útlezárásos tiltakozást, de estére mindenütt feloldották a blokádot. A tüntetők azonban kilátásba helyezték, hogy amennyiben a hatóságok nem szüntetik be a mozgósítást, folytatják a tiltakozást. Ugyancsak útlezárással tiltakoztak hétfő délután a nők a beregszászi járás több magyarlakta településén. Forgalmas közlekedési útvonalakat vettek blokád alá Nagyberegen, Kígyóson, Beregújfaluban és egy nappal korábban Gáton.
 
Ilosván (Irsava) hétfőn helyi és környékbeli hadköteles férfiak tüntettek a járási állami közigazgatási hivatal épületénél a részleges mozgósítás ellen. A tiltakozók bejelentették, hogy a behívások folytatódása esetén lezárják a fő közlekedési útvonalakat. A tiltakozó megmozdulásokat nagyrészt olyan rémhírek váltották ki, miszerint hatósági emberek mikrobuszokkal járják a településeket és erőszakkal fogdossák össze és viszik el a hadköteles férfiakat.
 
A Kárpátalja megyei állami közlekedésrendészeti felügyelet (DAI) arra kéri az autósokat, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak a lakosság tiltakozása miatt. Egy nap szünet után kedden felújították a teljes útblokádot a tiltakozók a Munkács–Ivano-Frankivszk–Rohatin főúton is a huszti járási Szeklence (Szokirnica) községben. A közlekedésrendészeti felügyelet közlése szerint Munkács az ukrán-magyar határ irányából a Csap–Nagydobrony–Beregszász útvonalon érhető el.
 
Valerij Luncsenko, Kárpátalja megye kormányzója a mozgósítás elleni tiltakozási hullámra reagálva azt mondta, hogy abban ellenséges titkosszolgálatok keze is benne lehet, így próbálva destabilizálni a helyzetet Kárpátalján. Ivan Vaszilcjun ezredes, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka hétfői sajtótájékoztatóján hadititokra hivatkozva nem volt hajlandó elárulni, hogy hány tartalékost fognak behívni a hadsereg soraiba a részleges mozgósítás 45 napja során.
 
A kárpátaljai ukrán nyelvű médiában ugyanakkor olyan hírek jelentek meg, hogy a megyéből a mostani részleges mozgósítás során hatezer tartalékost hívnak be katonai szolgálatra. Félhivatalos jelentések szerint az ungvári járásból hatszáz, a Munkácsi járásból 500 főt mozgósítanak. Kárpátaljáról eddig kilenc katona vesztette életét a kelet-ukrajnai harcokban.
 
Kárpátalján a közlekedési helyzet javulását és az útblokádok feloldását attól remélik, hogy kedd délután Valerij Luncsenko, a megye kormányzója hivatalában találkozik és tárgyal a részleges katonai mozgósítás elleni tüntetések képviselőivel. A tucatnyi településen útlezárásokkal kísért kárpátaljai tiltakozó megmozdulások a munkácsi, beregszászi, huszti és ilosvai járásokat érintik.  

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Qui prodest
2014. július 29. 21:06
Brékink nyúz: Porosenko majd tíz éve a CIA beszervezett ügynöke http://readersupportednews.org/news-section2/318-66/24335-wikileaks-cables-confirm-new-ukrainian-president-has-been-working-for-us-govt-since-2006 Az eredeti wiki linket időközben "gondos" kezek törölték
takacstete
2014. július 29. 21:04
Felháborító, hogy a magyar kormány kussol! Románia bezzeg tiltakozott, holott kevésbé érintett mint a magyarok. Kárpátalján magyar nők, lányok asszonyok tiltakoznak, a magyar kormány meg hallgat, és éppen most szavazta meg a hülye EU a szankciókat, amire a válaszlépések minket fognak sújtani! Kárpátalján magyarok, sőt a kettős állampolgárság révén magyar állampolgárok is vannak! A magyar kormány még arra sem reagált, hogy a kelet-ukrajnából "menekült" ukrán férfiakat nem sorozzák, még nyilvántartásba sem veszik őket, hiszen szegények "menekültek".!! Mi van a szlogenekkel? Hol az anyaország védelme, a nemzetegyesítés ?stb, stb.
Qui prodest
2014. július 29. 21:01
navraCSiCSKA mikor tiltakozik?
nagykutya
2014. július 29. 18:52
Semlegesek vagyunk ebben az ukrán-orosz etnikai háborúban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!