Kiállítás nyílik az első világháborús katonai kórházakról és tábori lelkészségről

2014. július 02. 19:42

A katonai kórházak és a tábori lelkészek az első világháború alatti tevékenységével, világával foglalkozik a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményhez tartozó piarista templom új kiállítása, amely július 28-án nyílik meg.

2014. július 02. 19:42

A katonai gyógyítás és a papság részvétele a hadseregben egyidős a háborúkkal. Az első világháborúban a katonai egészségügyi szervezet és a tábori lelkészség a hadseregek milliós létszáma miatt szokatlanul nehéz feladatokkal találta magát szembe.

 
A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményhez tartozó piarista templomban július 28-án nyíló kiállítás az általános ismereteken kívül – történet, szervezet, feladatok és kötelezettségek, öltözet, felszerelés – kiemelten foglalkozik a két téma helytörténeti vonatkozásaival is.
 
A tábori lelkészséget főleg a veszprémi egyházmegyéből és a szerzetesrendekből behívott, továbbá a veszprémi 31. gyalogezredben szolgáló lelkészekről fennmaradt történeti forrásanyagon (katonai imakönyvek, tábori kápolnák, tábori misék, anyakönyvek, harctéri naplók, sajtó, korabeli fotók) keresztül mutatja be.
 
A sebesültszállító vonatok kísérése, a kórházakban a sebesültek és betegek, továbbá a hadifoglyok lelki gondozása itthon és idegenben új feladatokat jelentettek számukra. A kiállítás a hadikórházakat elsősorban az állami kereskedelmi és polgári iskola épületében felállított veszprémi császári és királyi tartalékkórházról és a hozzá tartozó katonai kórházakról fennmaradt dokumentumokon keresztül ismerteti.
 
Utóbbiak közül a jelentősebbek a veszprémi papnevelő intézetben, az angolkisasszonyok zárdájában, az irgalmas nővérek iskolájában, a balatonfüredi Erzsébet Szanatóriumban és Hajmáskéren voltak. 1916-ban átadták a jutasi tartalékkórházat a járványkórházzal együtt. Ezeken kívül számos katonai, polgári és vöröskeresztes kórház, lábadozó, balatoni üdülőtelep szolgálta a sebesültek és betegek kezelését és ápolását.
 
A már elfeledett és új járványos betegségek – kolera, tífusz, vérhas, nemi betegségek, spanyolnátha – terjedése ellen is védekezni kellett a harctéren és a hátországban. A hadsereg, a társadalmi szervezetek és a polgárok együttműködésével sok ezer sebesült és beteg ellátását sikerült megoldani.
 
A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény kiállítása a háború áldozatainak, sérültjeinek és a testi-lelki gondozásukat végző egészségügyieknek, lelkészeknek, vöröskeresztes ápolónőknek, irgalmas nővéreknek kíván emléket állítani.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!