Nem változtat az angol érettségin a köznevelési államtitkárság

2014. május 13. 18:36

A köznevelési államtitkárság szerint az idei emelt szintű angol érettségi több helyen kritizált hallásértési feladat megfelelt a szabályoknak és az előírásoknak, ezért nem igényel semmilyen rendkívüli intézkedést. Véleményük szerint bármilyen intézkedés a vizsgaeredményekbe való beavatkozás lenne.

2014. május 13. 18:36

A köznevelési államtitkárság a múlt csütörtöki emelt szintű angol érettségi ügyében nem tart sem szükségesnek, sem lehetségesnek rendkívüli intézkedést. Ezt az államtitkárság kedden közölte az írásbeli érettségi miatt érkezett kifogásokra reagálva. Az államtitkárságon nem tartanak szükségesnek rendkívüli intézkedést, mert nem látnak olyan okot, amely a vizsgán elért eredményekbe való külső, adminisztratív beavatkozást indokolná. Ugyanakkor nem tartanak lehetségesnek sem rendkívüli intézkedést, mert bármilyen, a vizsgaszabályzattól eltérő intézkedés – így az értékelési szabályok újraalkotása, feladatok értékelésének törlése, a feladatsor törlése - a gyengébb vizsgaeredményt elérőket ugyan kedvezőbb helyzetbe hozná, ám mindazok érdekeit, akik a vizsgán jobban teljesítettek, sértené – fejtették ki.

Az Eduline oktatási portál pénteken arról írt, hogy a csütörtöki emelt szintű angol érettségi után többen jogi lépéseket tennének a hangfelvétel rossz minősége miatt, mert szerintük a beszélőket nem lehetett érteni. Az Oktatási Hivatal (OH) ugyanakkor azt közölte, hogy az angol nyelvi emelt szintű érettségi hanganyaga minden tekintetben megfelelt a vizsgaleírás előírásainak.

A köznevelési államtitkárság közlése szerint az Oktatási Hivatal (OH) honlapján megjelentetett és a vizsgákhoz kiküldött CD-ken lévő angol hanganyag megegyezik egymással, rendkívüli intézkedésre pedig csak akkor van lehetőség, ha valóban a vizsga biztonságos, jogszerű lebonyolítását veszélyeztető körülmény merül fel. A jogszabályok szerint a tételkészítő bizottság feladata és felelőssége az érettségi feladatlapok kidolgozása, ahol tapasztalt szaktanárok és lektorok dolgoznak. Emellett az Oktatási Hivatal további ellenőrzéseket épít be a folyamatba.

A kész feladatsorokat két, a bizottságtól független úgynevezett csúcslektor vizsgálja meg, mielőtt a kész feladatsor a feladatsor-készletbe kerülne. Az adott érettségi időszakban a hivatal ebből a tételkészletből sorsolja ki azt a feladatsort, amelyik a vizsgázók elé kerül. A sorsolás után a feladatlapot újabb két független szakértő megvizsgálja, és észrevételeit megbeszéli a tételkészítő bizottsággal. Az államtitkárságon közölték: a sokak által kritizált feladatsor és hanganyag végigment ezen a folyamaton és minden szakértő egybehangzó véleménye szerint a teljes vizsgaanyag megfelel az emelt szintű vizsgakövetelményekben előírtaknak, és azt is megerősítették, hogy a tételkészítő bizottság szakmai álláspontja szerint a szóban forgó hanganyag minden tekintetben megfelel a vizsgaleírás előírásainak.

Az államtitkárság szerint a hanganyag CD-iről eddig egyetlen esetben sem bizonyosodott be, hogy hibás, vagy rosszul működő lett volna, ezért az eddigiek alapján mindenütt megfelelő minőségűek voltak a hanganyagok. Az egyes vizsgahelyszíneken esetlegesen előforduló egyedi szervezési, technikai hibák kezelésére a vizsgaszabályzat – a vizsgaszervező kormányhivatalokhoz benyújtott észrevétel útján – a megfelelő jogszabályi határidőben lehetőséget nyújtott. Nincs tudomásuk arról, hogy a vizsgázók ezzel a lehetőséggel éltek volna – jegyezték meg. 

A közlemény szerint angol nyelvből középszinten 1178 helyszínen 54314-en, emelt szinten 122 helyszínen 9809-en vizsgáztak. Mindannyian, lényegét tekintve egymással és a korábbi vizsgaidőszakokkal azonos feltételek mellett, a középiskolák által biztosított termekben, és eszközökkel, amely szerint mindezek ellenére a vizsgázók egy része a hivataltól és a minisztériumtól rendkívüli intézkedést vár. A rendkívüli intézkedés minden esetben a vizsgaeredményekbe, illetve a vizsga folyamatába való külső, a vizsgaszabályzattól eltérő beavatkozást jelent, amelyre csak akkor van lehetőség, ha valóban a vizsga biztonságos, jogszerű lebonyolítását veszélyeztető körülmény merül fel. 

Hétfőn a vizsgát kifogásoló diákok petíciót juttattak el az OH-hoz, amelyet közlésük szerint több mint kétezren aláírtak. Eszerint a hanganyag, kifejezetten az első feladat során minőségét tekintve érthetetlen, visszhangzó volt, és néhány szaktanár szerint szókincse helyenként meghaladta az emelt szintű érettségi vizsga B2 szintjét. Kérték többek között a hanganyag teljesebb körű kivizsgálását, s azt, hogy e vizsgálat tükrében a május 8-án angol nyelvből emelt szinten érettségizők részére megfelelő kompenzációt biztosítsanak, akár lehetőséget adva a kérdéses feladatrész újraírására vagy figyelembe nem vételére.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. május 14. 10:49
Varom az "ez a szemet zorbani allam nem tanit meg elegge angolul ahhoz hogy mielobb lelephessek az allamtol kapott diplomammal" tipusu kommenteket.
Csigorin
2014. május 14. 10:48
magyarul akinek magas az emelt szint, az ne emelt szinten erettsegizzen, ennyi.
regiszter
2014. május 13. 20:47
Ez az ország tömegével termel nyelvvizsga-tulajdonosokat, sőt nyelvtanárokat, akik képtelenek használni, megérteni a nyelvet. Nagyon helyes, hogy végre valós követelményeket támasztanak az érettségizőkkel szemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!