Vértanú lett egy jezsuita Szíriában

2014. április 10. 12:26

Ismeretlen fegyveres lőtte fejbe az ötven éve a szíriai Homsz városában a keresztény közösséget szolgáló holland jezsuitát, Frans van der Lugt atyát. A szerzetes tudatosan döntött a töredékére csökkent keresztény közösséggel az ostromlott városban, bár korábban felajánlották neki, hogy kimenekítik.

2014. április 10. 12:26

Április 7-én 8 órakor, a szíriai Homsz városában, egy ismeretlen álarcos fegyveres behatolt a jezsuita rendház épületébe és a holland származású P. Frans van der Lugt jezsuita atyával akart beszélni. Miután a rendház kertjébe mentek az álarcban lévő fegyveres két fejlövéssel azonnal végzett a jezsuita szerzetessel – tudatta a jezsuita rend magyar rendtartománya a Mandinerrel.

Az idén 75. életévét betöltött Frans van der Lugt atya 50 éve élt Szíriában, az arab országot második szülőföldjének tekintette. Szinte egész szerzetesi életén át főleg a szellemileg és testileg sérült gyermekek gondozásával és gondozásuk támogatásáért dolgozott több intézményben. Homsz városa kezdetben a lázadó szír erők kezén volt, jelenleg a kormányerők ellenőrzik.
 
Az utóbbi két év során Homsz óvárosában az egykor tízezres nagyságrendű keresztény közösségből mára mindössze 80 lélek maradt, közöttük a lelkipásztoruk, a holland származású jezsuita. 
 
Frans van der Lugt tudatosan maradt az ostromlott, éhező városban, hogy erőt öntsön a keresztény és muszlim üldözötteknek. Bár az elmúlt hónapokban többször felajánlották neki, hogy kimenekítik a városból, ezt ő tudatosan elutasította, hiszen ezzel magára hagyta volna gondozottait.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2014. április 15. 18:42
Boldog Sándor István is akit ki akart menekíteni külföldre a Szalézi rend, hamis útlevéllel a nyugati határról fordult vissza, mert úgy döntött, hogy nem hagyja magára a fiatalokat. 52-ben elkapták 53-ban kivégezték. A szülei csak 55-ben tudták ezt meg. Azt, hogy hova temették sosem. Feltételezik, hogy ő is a 301-es parcellában van.
FOB
2014. április 11. 21:08
Csakis a vallások közeledésének nevében történt mindez. Bátor ember volt! RIP
ottapont
2014. április 11. 02:24
Ez nekem is megfordult a fejemben, de amióta annak a nagyon idős magyarországi papnak a brutális meggyilkolását is lájkolták, és volt aki viccet csinált belőle, szkeptikus vagyok az emberi jóérzés minimumát illetőleg.
Csomorkany
2014. április 11. 00:44
Kérdés, hogy mit üzensz a lájkkal. Azt, hogy csodálod az atya végső hősiességét, vagy hogy csodálod a gyilkosait. Vannak ilyen hírek, ahol a lájk igazából értelmezhetetlen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!