Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

LMP: Hátrányos a paksi hitel

2014. március 13. 16:32

A Lehet Más a Politika hátrányosnak nevezte az orosz kölcsön feltételeit, amit a paksi atomerőmű bővítéshez vesz fel Magyarország. Szél Bernadett példátlanul keménynek nevezte a szerződést, amelyben Magyarországnak nincs semmilyen alkupozíciója. Szerintük a hitel esetleges késedelmes törlesztése esetén csődbe is mehet az ország.

2014. március 13. 16:32

Az LMP véleménye szerint az orosz kormány által jóváhagyott, a paksi bővítéshez kapcsolódó 10 milliárd eurós kölcsön feltételei hátrányosak Magyarország számára – írta Szél Bernadett. Az ellenzéki párt társelnöke úgy fogalmaz: a hitelfeltételek egyoldalúak, késedelmes teljesítés vagy fizetés esetén Magyarország rosszul, Oroszország pedig jól jár. A politikusnő szerint a szerződés elfogadhatatlan pontjai közé tartozik, hogy 2026-tól akkor is fizetni kell, ha nem készül el addigra az erőmű, holott a magyar kormány szerint a törlesztés fedezete elvileg az erőműben termelt áram lenne.

Szél Bernadett a pénzügyi feltételeket példátlanul keményeknek nevezi. Felhívja a figyelmet, hogy 15 napot meghaladó fizetési késedelem esetén a büntetőkamat 150 százalékos, a 180 napot meghaladó késedelem esetén pedig az orosz fél a teljes tartozást is követelheti, „ami akár csődbe is döntheti a magyar államot”. Szerinte amennyiben a hitel futamideje alatt módosítani kellene a szerződést, akkor Magyarország semmiféle alkupozícióval nem fog rendelkezni. Az LMP tudni akarja, hogy a hitelfeltételek mögött milyen hazai számítások vannak, ezért közérdekű adatigényléssel fordul a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, az MVM Zrt-hez, valamint az MVM Paks II. Zrt-hez – hangsúlyozza a társelnök.

Ahogy mi is megírtuk, a csütörtökön nyilvánosságra kerülő szerződés alapján 10 milliárd euró értékű állami hitelnyújtásról szóló a két ország kormánya közti megállapodás. Ez alapján már ettől az évtől fizetni kell az oroszoknak a hitelért. A felhasznált hitelt és annak kamatait legkésőbb 2026. március 15-től kell Magyarországnak törleszteni 21 éven át.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anti Komcsi
2014. március 14. 09:37
Ebből is látszik hogy az ellenzéknek fingja sincs a gazdasági mutatókról és nem tudja elemezni a pénxpiaci trendeket.
bookmark
2014. március 14. 07:47
Aki figyelmesebben elolvasta a fizetési feltételeket annak biztos feltűnt, hogy mindig a ténylegesen felvett hitelről van szó. A szerződésben csak az van kikötve, hogy a hitelt erre a beruházásra kell felhasználni, de az nincs, hogy ezt a beruházást csak ebből a hitelből szabad és kell kifizetni. Ez azért érdekes, mert: 1) a beruházás 20%-át eleve a magyar államnak kell állnia, tehát azért nem kell fizetni kamatot 2) ha a magyar állam talál olcsóbb hitelt vagy azt mondja, hogy jó ez egy kisebb számla ki tudom gazdálkodni hitel nélkül is akkor arra sem kell kamatot fizetni Vagyis van mód arra, hogy az ütemezéssel mindig annyi legyen felhasználva, amit garantáltan a szerződés feltételei szerint vissza lehet fizetni. Továbbá a beruházás 40%-át magyar beszállítók fogják végezni, ami adóbevétel az államnak, munka a magyaroknak, belső piaci növekedés az országnak.
Kárpáti Zoltán
2014. március 13. 22:54
A történet nagyon egyszerű. Martonyi behívatta a nagykövetüket, az oroszok meg kitették a szerződés szövegét. Szuvenír Vikinek a kampányra. És már le is csaptak rá, mint a takonyra.
gross
2014. március 13. 22:13
"2026-tól akkor is fizetni kell, ha nem készül el addigra az erőmű" Ez a feltétel tűnik nekem hátrányosnak, a többi teljesen normális. Mi van akkor, ha a késlekedés a Roszatomnak róható fel? Az új pesti metrók esetében is gond volt az engedélyeztetéssel (főként) a gyártó hibájából, sokat csúszott a projekt emiatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!