II. Erzsébet meglátogatja Ferenc pápát

2014. február 04. 14:21

Rómába látogat április 3-án II. Erzsébet angol királynő és férje, Fülöp herceg, hogy találkozzon Ferenc pápával. A királynő, aki az anglikán egyház vezetője is 2000-ben járt utoljára a Vatikánban.

2014. február 04. 14:21

A Buckingham Palota kedden hivatalosan bejelentette, hogy II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg április 3-án – hivatalosan Giorgio Napolitano olasz elnök meghívására – Rómába látogat, és a Vatikánban felkeresi a katolikus egyházfőt is. A vatikáni látogatás gyakorlatilag két egyházi vezető találkozójának is tekinthető. Az anglikán egyház első számú világi vezetője, hivatalos címe szerint főkormányzója ugyanis a Rómával történt XVI. századi szakítás óta a mindenkori brit uralkodó, jelenleg II. Erzsébet királynő, és az anglikanizmus Nagy-Britanniában államvallásnak számít. 

A brit királyi pár eredetileg tavaly márciusban utazott volna Rómába, de akkor az uralkodó kórházi ellátást is igénylő betegsége miatt a látogatást elhalasztották. Legutóbb 2010-ben volt ilyen szintű kapcsolatfelvétel a brit monarchia és a Vatikán között, akkor Ferenc pápa elődje, XVI. Benedek tett négynapos látogatást Nagy-Britanniában a királynő meghívására. XVI. Benedek pápa látogatása történelmi jelentőségű volt, katolikus egyházfő ugyanis állami látogatáson, azaz a brit uralkodó vendégeként korábban soha nem járt brit földön.

A német pápa lengyel elődje, II. János Pál 1982-ben szintén felkereste Nagy-Britanniát, ám ő hivatalosan nem II. Erzsébet királynő vendégeként érkezett, látogatása hangsúlyozottan lelkipásztori körút volt. Az idén 88 esztendős brit uralkodó, aki 62 éve ül az Egyesült Királyság trónján, eddig háromszor járt a Vatikánban: 1961-ben, 1980-ban és 2000-ben. 

A monarchia és a Vatikán újabb hivatalos csúcsszintű kapcsolatfelvételének jelentőségét emeli, hogy korántsem problémamentes az anglikán és a katolikus egyház viszonya. Komoly feszültséget szított például a Vatikán 2009-ben bejelentett kezdeményezése, amely lehetővé teszi, hogy az egyházukkal elégedetlen, áttérni kívánó anglikán hívek protestáns örökségük és liturgiájuk egyes elemeinek megőrzésével együtt is teljes hitközösséget vállalhassanak a római egyházzal.

Feszültségek forrása emellett az anglikán egyházban évek óta zajló reformfolyamat is, amelynek végcélja a női püspökök szolgálatának lehetővé tétele. Az általános szinódus, a világszerte 77 millió hívőt számláló anglikán unió parlamentje novemberben nagy többséggel megszavazta a nők püspökké avatásának engedélyezését célzó kompromisszumos indítványt. Ez a reformfolyamat köztes, bár fontos állomása. A végleges jóváhagyásról a még megoldásra váró részletek rendezése után, várhatóan júliusban dönt az anglikán szinódus.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Farkas Árpád
2014. február 09. 16:41
A defensor fidei cím abból ered, hogy VIII. Henrik vagy a tanácsadói írtak Luther ellen egy könyvet A hét szentség védelme, amiért X. Leo a hit védője címmel tüntette ki. Jelenleg úgy tudom érvényben van az a törvény, mely szerint csak anglikán lehet Anglia uralkodója, sőt olyan sem, akinek katolikus a házastársa. Az európai protestáns uralkodók mindig is vigyáztak arra katolikusok közelébe se kerüljenek a protestáns uralkodók trónjaihoz. Ez egy antikatolikus egységfront volt, amihez az orosz cár is csatlakozott, noha az ortodoxia inkább katolikus jellegű vallás mind külsőségeiben, mind hitében. Nagy Katalin cárnő református volt eredetileg úgy tért át az ortodoxiára. Az utolsó orosz cár is rokona volt a Brit Birodalom uralkodójának. Egyébként erről jelent meg egy nagyszerű dolgozat a BBC History magazinban. Az angol uralkodóház gyökerei egyébként a szász-coburg házból erednek, ami protestáns. Egyébként II. Erzsébet elődjét I. Erzsébetet V. Pius pápa közösítette ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!