Együtt-PM: Felháborító, hogy Áder János aláírta a törvényt

2014. február 10. 14:38

Az Együtt-PM felháborítónak tartja, hogy Áder János államfő aláírta a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló törvényt. A párt szerint az elnök indoklása a magyar jogrend megcsúfolása.

2014. február 10. 14:38

A baloldali összefogásban részt vevő Együtt-PM hétfőn az MTI-hez eljutatott közleményében azt írta, „az Orbán-Putyin-paktumot” szentesítő jogszabály aláírásával a köztársasági elnök kinyilvánította, hogy „elődjéhez hasonlóan ő sem kíván se fék, se ellensúly lenni, csak fideszes káder”.

Az Együtt-PM felháborítónak és a magyar jogrend megcsúfolásának tartja azt az indoklást, miszerint az államfő azért nem kezdeményez referendumot a kérdésben, mert nemzetközi szerződésről nem lehet népszavazást tartani. Úgy fogalmaztak: ez az indoklás a magyar jogrend megcsúfolása, hiszen ebben az esetben szó sincs nemzetközi szerződésről, az atomerőmű bővítése a magyar állami szervek döntése.

A közlemény szerint az Együtt-PM hétfő este demonstrációt tart Áder János hivatala előtt, ahol továbbra is követeli referendum kiírását a paksi bővítésről.

A Köztársasági Elnök Hivatala hétfőn közölte, Áder János aláírta a paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvényt. Az államfő közölte: a törvény alkotmányos szempontból nem kifogásolható, visszaküldésének egyetlen feltétele sem adott. Ezért az államfő hétfőn elrendelte a kihirdetését.

Áder János egyes pártok indítványára figyelemmel megvizsgálta a törvény népszavazásra bocsáthatóságának kérdését is. Megállapította, hogy az alaptörvény alapján nem lehet népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről.

Az Országgyűlés múlt csütörtökön hagyta jóvá a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodást 256 igen, 29 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2014. február 10. 18:51
Friss hír Origóéktól! "Nagyjából százan gyűltek össze az elnöki palota előtt,ameghírdetett tiltakozásra/hétfö 18 óra/....." Értelmezzük a hírt.Kb 50-60 ember volt kíváncsi az E-PM meghirdetett akciójára. Több szót ne is vesztegessünk rá!!
Warwolf
2014. február 10. 17:20
Menjenek az USA nagykövetségre panaszkodni. De ne a teraszon át közelítsenek, mert agyonlövik őket!
BőröndÖdön
2014. február 10. 16:21
Janó ugyanaz az alom,oszt jónapot!
Brigadéros
2014. február 10. 15:31
...Picikét még mórikálják magukat, és máris háromszorosára nő a támogatás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!