LMP: A verespataki cianidos bánya rengeteg kárt okozna

2013. december 04. 15:32

Románia budapesti nagykövetével találkoztak az LMP politikusai, akik szót emeltek a Verespatakra tervezett cianidos technológiájú aranybánya megnyitása és a rétyi fakivágások ellen. Szóba került Székelyföld autonómiája is.

2013. december 04. 15:32

Mile Lajos képviselő Schiffer András frakcióvezető-társelnök társaságában találkozott Alexandru Victor Miculával a nagykövetség épületében. Mile Lajos ismertetése szerint a nagykövet elmondta, hogy a romániai politikai pártok és civil szervezetek is megosztottak az aranybánya megnyitásának ügyében, habár az utóbbiak többsége ellenzi a beruházását.

Hozzátette, hogy még mindig zajlanak a konzultációk. Az LMP politikusai arról beszéltek, hogy szeretnék, ha a cianidos technológiát az EU egész területén betiltanák. Az ellenzéki párt véleménye szerint káros, ha gazdasági és foglalkoztatáspolitikai szempontokat állítanak szembe a környezetvédelmi szempontokkal, mert egy olyan veszélyforrás megjelenése, mint a cianidos technológia a közvetlen környezetre és az ott élőkre is komoly fenyegetést jelent.

A székely autonómia kérdésében volt némi véleménykülönbség, mert a nagykövet azt mondta, hogy Romániában zajló decentralizációs intézkedések a helyi döntések megerősítését szolgálják. Az LMP képviselői viszont azt hangsúlyozták, hogy helyes folyamatnak tartják az önkormányzatiság erősítését, de ez nem azonos az autonómiával.

Mile Lajos ehhez kapcsolódva tanulságnak nevezte, hogy Magyarország nemzetpolitikai tárgyalási pozícióit is gyengíti, ha a magyarországi folyamatok, például az erős centralizáció ellentmondanak az autonómia létrehozására irányuló tevékenységeknek. Végül közölte, a nagykövet a segítségüket kérte, mert attól tart, hogy a magyar köznevelési törvény alapján a román tannyelvű iskolák léte is veszélybe kerülhet.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geraz51
2013. december 04. 16:17
Jól van gyerekek,harcoljatok!Modjuk azt sem tudják,hogy kik vagytok de azért mindent bele.
Akitlosz
2013. december 04. 15:46
Arany jegygyűrű az persze kell mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!