Beiktatták hivatalába Orosch János új nagyszombati érseket

2013. augusztus 31. 23:54

Ünnepi szentmise keretében beiktatták hivatalába pénteken Orosch János új nagyszombati érseket. Az ünnepségre a Keresztelő Szent János Székesegyházban került sor.

2013. augusztus 31. 23:54

A beiktatás dátumát maga Orosch választotta, mert augusztus 30-a egyben a székesegyház felszentelésének az évfordulója. A neves szlovákiai és külföldi egyházi vendégek és nagyszámú hívő – köztük számos felvidéki magyar – részvételével lezajlott ünnepségen a szentmisét Orosch János celebrálta. A nagyszombati egyházmegye hívőinek jelentős részét magyarok alkotják. Az ünnepségen a magyarországi katolikus egyház is képviseltette magát. A mise kezdetén bemutatták, majd latinul és szlovákul felolvasták Ferenc pápa bulláját, levelét, amelyben Orosch Jánost megbízta a nagyszombati főegyházmegye vezetésével.

Az új nagyszombati érsek prédikációját szlovákul és magyarul is elmondta. Szlovák nyelvű prédikációjában felszólította a hívőket, hogy kövessék az egyházat. „Sok probléma halmozódott fel köztünk és bennünk. Ha az egyház válságáról beszélünk, a társadalom válságáról is beszélni kell” – mutatott rá. Hangsúlyozta, hogy érsekként fontos célja az egyházmegye híveit szorosabb közösséggé formálni. Magyar nyelvű, a szlováknál rövidebb prédikációjában Orosch a hitükben való kitartásra buzdította a hívőket. A szentlecke szövege magyarul hangzott el, és a szentmise más részeiben is voltak magyar nyelvű betétek. A hívők magyar válaszai azt mutatták, hogy a katedrálisban sok magyar volt.

A mise végén elhangzott ünnepi jókívánságok között Salka László vágsellyei dékán a szlovák nyelvű beszéde mellett a „magyar lelkiatyák és hívők” nevében magyarul is köszöntötte az új nagyszombati érseket. Örömét fejezte ki afelett, hogy Orosch személyében az egyházmegyének olyan vezetője van, aki „jól ismeri a magyar hívők problémáit, gondjait is”. Orosch János érsek a tavaly júliusban hivatalából elmozdított Róbert Bezák helyét vette át. Az idén júliusban kinevezett érsek Bezák leváltása óta a pápa megbízásából „sede vacante” apostoli adminisztrátorként látta el a nagyszombati főegyházmegye vezetését.

Az új nagyszombati érsek korábban mindkét elődje, Ján Sokol és Róbert Bezák érsekek mellett is segédpüspökként tevékenykedett. Nyilatkozata szerint célja, hogy a Bezák távozása után megosztott érsekséget ismét egyesítse. Orosch korábban már kijelentette, hogy az érsekség ajtaja nyitva áll Bezák előtt, amit elmondása szerint vele is közölt. Orosch Jánost 2004-ben szentelték püspökké, ezután segédpüspökként tevékenykedett a pozsony-nagyszombati főegyházmegyében. 2009-től a magyar hívek általános helynökévé vált, erre a posztra éppen az a Róbert Bezák nevezte ki, akinek most a helyére lépett. Bezákot tavaly júliusban XVI. Benedek váltotta le hivatalából. A pápai döntést a leváltás előtt néhány hónappal tartott apostoli vizitáció eredményével indokolták. Az eset nagy megütközést és visszhangot váltott ki, s a leváltást egész sornyi tiltakozás követte a Bezákot támogató hívők részéről.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!