MSZP: Egyre több a munkaügyi visszaélés

2013. június 30. 12:01

A szocialista Gúr Nándor szerint a kormány munkaügyi politikája károkat okozott, miközben 2012-ben kevesebb munkaügyi ellenőrzést hajtottak végre, a visszaélések száma pedig megnőtt.

2013. június 30. 12:01

Az MSZP szerint tavaly csökkent a munkaügyi ellenőrzések száma, s több visszaélés történt a munkavállalókkal szemben. Gúr Nándor, a párt alelnöke, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy míg a kormányváltás előtti évben 50 ezer munkaügyi ellenőrzést tartottak Magyarországon, addig tavaly kevesebb mint 20 ezret, ám eközben arányaiban is jelentősen nőtt a munkavállalókkal szemben elkövetett jogsértések száma

Közlése szerint 2012-ben az ellenőrzött munkaadók 72 százaléka követett el jogsértést a munkavállalóival szemben. Az ellenzéki politikus bírálta a kormányzatot, amiért Európában egyedülálló módon a korábbi időtartam harmadára, alig 3 hónapra csökkentette az álláskeresési támogatás folyósításának hosszát. Közlése szerint a regisztrált munkanélküliek kevesebb mint 10 százaléka kap teljes támogatást, 55 százalékuk azonban semmilyen állami segítséghez sem jut. A szocialista politikus beszélt arról is, hogy jelenleg 27 százalékos a munkanélküliségi ráta a pályakezdő 15-24 év közötti korosztályban, vagyis nőtt a kormányváltás óta

Gúr Nándor kifogásolta, hogy miközben a 4 órában foglalkoztatottak száma nőtt, addig a 8 órás munkavállalók száma csökkent, ám a statisztika ezeket „egy kalap alá veszi”. Elmondása szerint a versenyszférában évente 20-40 ezerrel csökken a dolgozók száma, 500 ezer ember pedig külföldön vállal munkát. A politikus nehezményezte, hogy akik 6 hónapnál rövidebb ideig dolgoznak külföldön, azok a Központi Statisztikai Hivatal szerint hazai munkavállalónak számítanak. Az MSZP alelnöke szerint ez a kormány hiteltelen, kiszámíthatatlan és félelmetesen sok kárt okoz, emiatt „menniük kell és menni is fognak”. A szocialisták igazságosabb, biztonságosabb világot kívánnak építeni, ahol nem nyomorognak az emberek, hanem segítséget, ösztönzést kapnak – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wendriner
2013. június 30. 20:16
" A szocialisták igazságosabb, biztonságosabb világot kívánnak építeni, ahol nem nyomorognak az emberek," Ezt már ismerjük .
nyugalmazott tanár
2013. június 30. 16:33
"MSZP: Egyre több a munkaügyi visszaélés" Ez, sajnos, annyiban igaz, hogy a szocialisták és a szadesz holdudvarához tartozó "vállalkozók" mind a mai napig félállásban foglalkoztatnak kiszolgáltatott szerencsétleneket, meglopva nem csak az adóhivatalt, hanem az érintettek nyugdíjalapját is. Az adótazlan küloönbséget zsebből fizetik. Ráadásul, ha véletlenül lebetegszik az áldozat, akkor megnézheti, mekkora táppénzt kap. Arra számítanak, hogy a rendszerbe beépített klientúra ezután is védelmet biztosít a disznóságaikhoz.
Berecskereki
2013. június 30. 12:32
Lúd Nándor fényképész - L. Gőgös Zoltán volt MSZP-s államtitkár riportrekedését - és statisztikus tudálékoskodását olvashatják, melynek címe; Mi így csináltuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!