Ferenc pápa: Nem szabad hozzászoknunk a rosszhoz!

2013. március 24. 13:01

Ferenc pápa virágvasárnapi szentmiséjén a pénz- és hatalomvágyat ostorozta a Rómában összegyűlt kétszázezres hallgatóságának. „A szemfedőnek nincsen zsebe, a pénzt nem vihetjük magunkkal halálunk után” – idézte fel nagyanyja mondását az egyházfő.

2013. március 24. 13:01

„Örömteljes hangulat fogadta Jézust Jeruzsálemben. Reményt keltett az egyszerű, alázatos, szegény, a világ szemében elfelejtett emberekben” – mondta homíliájában Ferenc pápa, aki az örömöt, a keresztet és a fiatalokat nevezte meg virágvasárnapi üzenete három jelképének. „Ne legyetek soha szomorúak: egy keresztény soha nem lehet az! Ne hagyjátok, hogy az elkeseredés kerítsen hatalmába! Kérlek, ne engedjétek elrabolni azt a reményt, amelyet Jézus ad!” – hangsúlyozta a pápává választása utáni első miséjén mondott szavait megismételve.

A szemfedőnek nincsen zsebe

Hozzátette: „Annyi rossz sebzi az emberiséget: háborúk, erőszak, a leggyengébbeket sújtó gazdasági konfliktusok, pénz- és hatalomvágy, korrupció, megosztottság, az emberi élet és a teremtés elleni bűncselekmények. Nem szabad hozzászoknunk a rosszhoz!” Ferenc pápa szokása szerint nem tartotta magát előre megírt beszédéhez, és többször rögtönzött. A megválasztása óta már többször idézett nagyanyja mondását hangoztatta: „A szemfedőnek nincsen zsebe, a pénzt nem vihetjük magunkkal halálunk után.”

„Jézusnak sem a földi hatalom számít: nincsen vagyona, nincsen udvara, Pilátus előtt mégis Jézus a király, aki magára veszi a világ szennyét, bűneit, és saját vérével lemossa a mi bűneinket is!” – fogalmazott a pápa.

Külön szólt a fiatalokhoz, akiket a júliusi Rio de Janeiró-i katolikus ifjúsági Világtalálkozóra invitált, hangsúlyozva, hogy a szív 70-80 évesen is fiatal lehet. A virágvasárnapot jelképező pálma- és olajfaágak megszentelésével kezdődött a Ferenc pápa által pontifikált szentmise a Szent Péter téren. A szentmisével megkezdődött a húsvéti szenthét. A napsütötte Szent Péter teret több mint 200 ezer olajfaág, pálmaág és más mediterrán növény díszítette, közöttük két évszázados olajfa.

Kétszázezren hallgatták Ferenc pápát

A pálmák Liguriából, az olajágak és fák a délolasz Pugliából érkeztek. A teret befedő színes virág- és növénytakaró a bibliai Getsemáne-kertet és a világ öt kontinensét idézte. A Szent Péter tér közepén álló obeliszktől indult a körmenet, amelyben bíborosok és hívők vitték a megszentelt fonott pálmaágakat a bazilika előtt felállított szabadtéri oltárhoz. A körmenet élén Ferenc pápa haladt.

A teret megtöltő, az olasz sajtó által 200 ezresre becsült tömeg olajfaágakat lobogtatott, Jézus Jeruzsálembe való bevonulását idézve. A virágvasárnappal egybeesett a római egyházmegyében ünnepelt XXVIII. Ifjúsági Világnap, ezért több ezer olasz fiatal volt a Szent Péter téren. Ferenc pápa délben Úrangyala-imádságot mondott.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2013. augusztus 11. 15:43
A Pápa által meghirdetett út reménykeltő, de a világi hatalmak csak látszólag fogják támogatni, mert a csökkenő szegénység feltétele a csökkenő PROFIT ! A legnagyobb hatalommal bíró országok vezetői pedig a nemzetközi /globál/ tőke érdekvédői és csak tőlük lehet átcsoportosítani erőforrásokat a szegények helyzetbe hozásához.
Akitlosz
2013. március 28. 11:01
"„Jézusnak sem a földi hatalom számít: nincsen vagyona, nincsen udvara, Pilátus előtt mégis Jézus a király, aki magára veszi a világ szennyét, bűneit, és saját vérével lemossa a mi bűneinket is!” - fogalmazott a pápa." A pápának viszont van. Nagy hatalma, nagy vagyona, nagy udvara. Csak beszél Jézusról, de az egyházuk sohasem követte, mindig is a hatalom volt a fontosabb a számukra.
Arno111
2013. március 27. 17:28
Rossz a neved hülyerek!
flora_
2013. március 26. 08:58
Elnézést: indifferencia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!