Hazaárulással vádolnák Václav Klaust

2013. február 27. 19:06

A széles körű és megosztó fogadtatású újévi közkegyelem miatt 27 cseh szenátor petíciót írt alá a hivatalából március elején távozó cseh köztársasági elnök hazaárulással való megvádolása érdekében.

2013. február 27. 19:06

Hazaárulással akarja megvádolni Václav Klaust, a március elején leköszönő cseh köztársasági elnököt a sokat vitatott és bírált rendkívül széles körű újévi közkegyelem miatt szenátorok egy csoportja. Az alkotmánybíróságnak címzett beadványt eddig 27 szenátor írta alá – közölte szerdán Pavlína Hermánková, a felsőház szóvivője. Ennyi aláírás elég annak kezdeményezéséhez, hogy rendkívüli ülést tartson a szenátus, amely a törvények szerint jogosult az államfő hivatalos megvádolására.

Milan Stech, a szenátus elnöke később bejelentette, hogy az ülésre hétfőn kerül sor. Hozzátette: a szenátus ügyrendi kérdésekkel foglalkozó bizottsága szerdai ülésén azt javasolta a felsőháznak, hogy fogadja el a beadványt. Ha a szenátus elfogadja a vádat tartalmazó beadványt, akkor azt továbbítják az alkotmánybírósághoz, amely hivatott a hazaárulás vádjának megvizsgálására. Helyi megfigyelők szerint azonban nem valószínű, hogy a 81 tagú testületben a beadvány többségi támogatást kapna. A Cseh Köztársaság történetében ez lenne az első eset, hogy az államfőt hazaárulással vádolnák.

A szlovákiai látogatáson tartózkodó Klaus szerdán Pozsonyban újságíróknak azt mondta: politikai játszmáról van szó, amelyre egyelőre nem kíván reagálni. Az államfő az utóbbi hetekben ismételten azt állította: a Cseh Köztársaság megalakulásának 20. évfordulója alkalmával kihirdetett amnesztiája törvényes volt, nem sértett alkotmányt, s most is hasonló formában hirdetné meg. A közvélemény leginkább azt kifogásolja, hogy Klaus olyan személyeknek is amnesztiát adott, akik ellen súlyos, hatalmas összegű korrupciós bűnügyek miatt folyt eljárás. A kegyelem következtében a megkárosítottak tízezreinek már semmi lehetőségük nincs kártérítésben részesülni.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2013. február 28. 08:10
Vaclav Klaus enyveskezű piti tolvaj, aki még kamerák kereszttüzében is tollat lop http://www.youtube.com/watch?v=lFPH8rNEQd4 maffiózók megfizethető támogatója, milliárdos közpénzek lenyúlója és az, aki belülről támadja az EU-t. "A közvélemény leginkább azt kifogásolja, hogy Klaus olyan személyeknek is amnesztiát adott, akik ellen súlyos, hatalmas összegű korrupciós bűnügyek miatt folyt eljárás. A kegyelem következtében a megkárosítottak tízezreinek már semmi lehetőségük nincs kártérítésben részesülni." Ezzel Schmittet is elkezdték vádolni, aztán csak ejtették: http://mandiner.hu/cikk/20120224_haromszor_tobben_reszesultek_allamfoi_kegyelmben_tavaly_mint_2010_ben "A KIM honlapján közzétett statisztikai adatok szerint tizenhat ember kapott államfői kegyelmet a tavalyi évben. ... mintegy háromszor annyi, mint 2010-ben"
Wazze
2013. február 27. 23:46
Tetteti a hülyét, a mocskos kurva anyját! Ennek a reteknek a házába kéne elszállásolni az ÖSSZES kiengedett bünözöt!!!
heep
2013. február 27. 20:54
"A kegyelem következtében a megkárosítottak tízezreinek már semmi lehetőségük nincs kártérítésben részesülni" Engem nem vigasztal, hogy szemmel láthatóan más országokban is idiótákból áll a politikai elit.
gross
2013. február 27. 19:40
A híek szerint a fogva tartottak mintegy negyedét engedte ki, ezek közül számosan persze azonnal új bűncselekményt követtek el és már újra fogságban vannak. A legnagyobb gond a bírálók szerint, hogy (hosszú ideje) folyamatban levő korrupciós bírósági ügyeket állított le véglegesen. Vannak egyes vélemények, akik szerint tényleg hazaáruló ügynök volt, az EU gyengítése volt a szerepe, méghozzá az oroszok zsoldjában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!