Nápoly érseke kitiltotta a templomokból a camorra tagjait

2012. november 10. 14:33

Felemelte szavát a nápolyi bűnszövetkezet, a camorra ellen a város érseke Crescenzio Sepe, aki a szombati olasz sajtó szerint kiátkozta az egyházból a bűnözőket.

2012. november 10. 14:33

Térjetek meg! Aki halált vet, csakis halált fog aratni! Ha a klánok tagjai nem bánják meg bűneiket (...), nem tehetik be többet lábukat a templomokba, még holtan sem” juthatnak be – írta a camorra tagjaihoz intézett nyílt levelében Crescenzio Sepe. A nápolyi érsek közölte, hogy megvonja a szentségeket a camorra tagjaitól, sem ők, sem családtagjaik nem részesülhetnek a keresztség, az áldozás, a házasság és az utolsó kenet szentségében, ha nem térnek meg.

A bíboros a bűnszervezet által meggyilkolt áldozatok emlékére rendezett vallásközi felvonulás alkalmából lépett fel a Nápolyt és egész Campania tartományt uraló camorra ellen. A mélyen vallásos dél-olaszországi város egyházát 2006 óta vezető Sepe a szervezett bűnözés számára is szent értékeket hangsúlyozva „szabályos átokkal sújtva a camorra embereit” – értékelték az újságok.

Őszintén bánjátok meg kegyetlen tetteiteket (...), ti vagytok az igazi vesztesek, élő halottak vagytok, akiket ti magatok ítéltetek halálra. Nem csak a törvény, a város és az emberiség ellen is cselekedtek. Részünkről nincsen megbocsátás (...), tegyétek le a fegyvert, az ítélet napja benneteket is elér és semmiféle engedményt nem kaptok!” – fogalmazott Sepe.

Sepe szavai II. János Pál 1993-as beszédét idézték: a pápa akkor a szicíliai Agrigentóban a Cosa Nostra maffiaszervezet tagjait szólította fel megtérésre a gyilkosságok beszüntetését követelve.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robin
2012. november 17. 21:50
"Nápoly érseke kitiltotta a templomokból a camorra tagjait" Ez igen dícséretes, de mégjobb lenne, ha azok felfedésében és kitiltásában is jeleskednének, akiknek annyi pénzük van, hogy még nem nyilvános a camorra tagságuk, netán a vezetőségi... x(
FOB
2012. november 15. 23:39
Szerinted a bűnszervezetek pont a legnagyobb bizniszt hagynák ki, főleg ha helyben is van? Királyfi, ezek szerint nem vagy elég öreg. :)
tarapptarapp
2012. november 15. 23:34
Hát azért itt pletykánál többről van szó. A vatikáni pénzmosási ügyekről a 60-as 70-es években ha jól emlékszem, kokrétan ítéletek is születtek. Most is nyomoznak ilyen ügyekben. A maffiózókkal meg az a gond, hogy sok településen pont a vallási szertartásokat használják fel az erőfitogtatásra. Hatalmas keresztelőket/esküvőket/temetéseket rendeznek, ahol vonulgatnak nagy csapatokban. Egyes városokban kisajátítják a helyi (fontos) vallási ünnepeket, pl. ők viszik a körmenetekben a tárgyakat, az ő házaik előtt megy az útvonal stb. Ezeken az egyházi alkalmakon demonstrálják a hatalmukat. Cserébe bőkezű adományokat juttatnak a parókiának. Szóval nem egy egyszerű ügy. Nem minden pap tiltakozik az ellen, hogy a maffia mire használja a katolikus vallást. Mások meg igen,és néha csúnyán végzik.
FOB
2012. november 15. 14:28
Maradjunk annyiban, hogy ez egyéni kezdeményezés. Ettől még a Maffia a Vatikán Bankban mossa pénzét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!