Összegyűjtötték az aláírásokat a Horthy park ellenzői

2012. október 18. 11:56

A szükségesnél jóval több, összesen 3100 aláírást gyűjtöttek össze gyömrői civilek, illetve több párt képviselői a város főterén lévő Horthy Miklós park elnevezése kapcsán tartandó helyi népszavazás érdekében.

2012. október 18. 11:56

Tóth Mátyás, a tiltakozó akció főszervezőjének tájékoztatása szerint miután a kérésükre kedden összehívott rendkívüli képviselő–testületi ülésen nem vonták vissza a közterület „átkereszteléséről” szóló korábbi határozatot, pénteken reggel leadják hitelesítésre az aláírásgyűjtő íveket. Tóth elmondta: a vonatkozó szabályok szerint a helyi népszavazás kiírásához a választópolgárok 20 százalékának, azaz 2600 embernek a hiteles aláírása is elegendő lett volna, ám a szervezők „könnyedén”, a határidő előtt 3100 aláírást gyűjtöttek össze. Mivel egy ilyen referendum körülbelül 4–5 millió forintba kerül, „utolsó kísérletként” arra kérték a képviselőket: kereszteljék vissza önként a parkot Szabadság térré, s akkor ezt a pénzt útépítésre, vagy más hasznos célra lehetne fordítani. A keddi rendkívüli ülésen azonban nem változott a döntéshozók álláspontja, így „elkerülhetetlenné” vált a helyi népszavazás – hangsúlyozta a főszervező.

Mezey Attila (Gyömrő 2000 Kör), a város alpolgármestere csütörtökön azt mondta: a képviselők azért nem vonták vissza az átnevezésről szóló határozatot, mert lehetőséget kívánnak adni, hogy népszavazás döntsön ebben a kérdésben. Így azokat a lakosokat sem fosztják meg a véleményalkotástól, akik üdvözlik a Horthy park nevet. Hozzátette: ha a választási iroda szabályosnak találja az aláírásgyűjtő íveket, akkor a lehető legrövidebb idő alatt lebonyolítják a voksolást.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robin
2012. október 19. 01:36
"Egyetért-e Ön azzal, hogy Gyömrőn ne nevezzenek el vitatott történelmi személyiségről közterületet?" Ez a népszavazás tárgya, hogy egyszer s mindenkorra rövidre zárják az ilyen képtelen ötleteket. Megjegyzem, őszinte népek laknak arrafelé, hogy a Szabadság teret akarták átkeresztelni Horthy térré, mert gyakorlatiasan úgy látták, hogy már nem aktuális Magyarországon a szabadság... lejárt a szavatossága... :p
rpc
2012. október 18. 23:46
Horthyt korában egy olyan mítosz lengte körül, amit sosem volt képes beteljesíteni. Annak érdekében hogy a "országépítő" és "országgyarapító" feladatának eleget tegyen, lepaktált Hitlerrel. A területeket azonban nem Horthy, hanem Hitler szerezte vissza. Nagyon nagy ára volt ennek. Nem csak közel 600 000 deportált zsidó ember vére szárad rajta, de az értelmetlenül frontra küldött - és ott elesett - katonáké is. Horthy felelőssége egyértelmű, rendelkezett olyan jogkörrel, amivel tömegek halálát akadályozhatta volna meg, de ezzel nem élt. Ezt az embert kellene követni? Erről az emberről akarnak köztereket elnevezni? Ennyire nem fordulhat ki a világ!
kjkj945
2012. október 18. 19:44
"""Teljes népesség 16 133 fő (2010. jan 1.)""" . . .
kovacsbela
2012. október 18. 17:53
Hajrá aláírok! Reméljük nem nevezik el egy ilyen, sajnos ma is előforduló, antiszemita emberről a helyeket mint példaértékű személyről!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!