Ismét árulnak tömény szeszt Csehországban

2012. szeptember 27. 14:53

A tizenhárom napig tartó szesztilalom után ismét forgalomba kerülhetnek Csehországban a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok – közölte az egészségügyi miniszter Prágában.

2012. szeptember 27. 14:53

Csütörtök délutántól ismét kaphatók a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok a csehországi boltokban és vendéglőkben. Leos Heger egészségügyi miniszter prágai sajtóértekezletén ismertette a tizenhárom napja hozott rendkívüli intézkedések módosítását. Ennek lényege, hogy azonnali hatállyal engedélyezik azoknak a szeszes italoknak a forgalmazását, amelyeket 2012. január 1-je előtt gyártottak. Ezeket az italokat biztonságosnak tekintik és az eredetet bizonyító irat nélkül lehet őket forgalmazni.

A 2012. január 1-je után gyártott szeszes italokat a kockázatos kategóriába sorolták, s ezek csak akkor kerülhetnek az üzletekbe és vendéglőkbe, ha a forgalmazók beszerzik a gyártóktól az alkohol eredetét bizonyító iratokat, és mellékelik a laboratóriumi vizsgálat eredményeit. Erre 60 napjuk lesz, azt követően az alkoholt megsemmisítik. A bizonyíthatóan kiöntött alkoholos italok áfáját az állam megtéríti a tulajdonosoknak. Szakértői becslések szerint a raktárakban zárolt mintegy 21-22 millió üveg alkoholnak mintegy harmada kerülhet vissza rövid időn belül a vendéglőkbe és az üzletekbe. A szeptemberi metil-alkohol-mérgezési hullám után előállított alkoholt kötelező az eredetet bizonyító irattal, laboratóriumi protokollal és új zárjeggyel ellátni.

Több haláleset után a cseh egészségügyi tárca szeptember 14-én tiltotta meg a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazását, s a múlt pénteken pedig a külföldre való kivitelét is. A csehországi szeszgyártó cégek eddig 28 millió darab új zárjegyet rendeltek az állami nyomdától. A mérgezett alkohol eddig 26 emberéletet követelt Csehországban, 12 személyt pedig továbbra is kórházban kezelnek. A mérgezési ügy kapcsán 44 személy ellen indult hatósági eljárás, közülük huszonketten őrizetben vannak. Leos Heger felhívta a lakosság figyelmét, hogy legyen óvatos az alkoholfogyasztásban, mert a hatóságok becslése szerint országszerte még mintegy 15 ezer liter mérgezett szeszes ital van forgalomban.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!