A totalitárius rendszerek áldozataira emlékeznek

2012. augusztus 23. 07:11

Ma tartják Budapesten a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját, ez alkalomból nemzetközi konferenciát rendeznek, amelyen Áder János köztársasági elnök mond köszöntőt. Az emléknapot az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának évfordulóján tartják.

2012. augusztus 23. 07:11

Az európai uniós képviselők részvételével zajló megemlékezés a Terror Házánál kezdődik, beszédet mond Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Ezt követően résztvevők gyertyát gyújtanak az áldozatok emlékére a múzeum előtt. A Parlamentben a Szembesítés a múlttal című konferencián Áder János köztársasági elnök mond köszöntőt, majd Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter felszólalását követően minden résztvevő ország képviselője beszédet mond.

A totalitárius diktatúrák áldozatai európai emléknapját második alkalommal rendezik meg, az első megemlékezés helyszíne Varsó volt. Az emléknapot az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának évfordulóján tartják.

A 2008 júniusában Prágában tartott Európa lelkiismerete és a kommunizmus című nemzetközi konferenciát megnyitó beszédében Václav Havel volt cseh államfő kijelentette: Európa rendkívüli felelősséget visel a nácizmusért és a kommunizmusért, azért a két totalitárius rendszerért, amelyek ezen a földrészen születtek. A konferencia résztvevői javasolták, hogy augusztus 23-át nyilvánítsák a totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapjává. 2008 szeptemberében magyar, észt, brit, német és lett képviselők hasonló értelmű nyilatkozattervezetet terjesztettek az Európai Parlament (EP) elé. Az EP 2009 áprilisában állásfoglalást szavazott meg a totalitárius rendszerekről, és ebben javasolták az emléknap megtartását.

Összesen 185 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SomiRobi
2012. augusztus 23. 21:53
Mind a két ideológia rém tettei szürnyőek míg az egyik azért őlt mert nem tapsoltak neki, addig a másik azért mert valaki zsidónak cigánynak stb... született. Mind a kettő sok embert feleslegesen megölt! Csak mert! szörnyű, igen kell emlékezni, hogy többet ilyen ne legyen, hogy valami gyülölködü szervezetek átvegyék a hatalmat és embereket kínozzanak öljenek meg. A gyülölködés egyébként se vezet jóra!
Liquid
2012. augusztus 23. 20:45
Nem kellene összehasonlítani, együtt emlegetni a két rendszert. A nácizmus 1-2 kategóriával kevésbé volt szörnyű, egyesek azt is megkérdőjelezik, hogy az volt-e egyáltalán az adott korhoz képest, amikor pl. az amerikaiak németek és japánok millióit égették el élve.
liberálzöld.
2012. augusztus 23. 16:10
Tessék mondani, a Kövér Laca kire emlékezik?
alien88
2012. augusztus 23. 14:49
"...Václav Havel volt cseh államfő kijelentette: Európa rendkívüli felelősséget visel a nácizmusért és a kommunizmusért, azért a két totalitárius rendszerért, amelyek ezen a földrészen születtek." Bizony - és valóban elgondolkodtató az a tény, hogy a nyugati országokkal szemben a keleti blokkban (így Mo.-n) nem történt még meg a szembesülés a múlt bűneivel. Németország fiataljai 60-as években egy szemnyitogató könyv hatására tömegesen ismerték fel a második világháborúban elkövetett bűnöket... Lehet, hogy előbb-utóbb ezt nekünk is meg kellene tennünk - a vonatra ugyanis nem a német katonák tették fel az embereket; és a Dunába sem ők lőtték bele a nőket, gyerekeket és időseket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!