Simasius: Mesterséges a jobb- és baloldali diktatúrák szembeállítása

2012. augusztus 23. 16:22

Mesterséges a jobboldali-baloldali fölosztás a XX. századi európai totalitárius rezsimek esetében – mondta a litván igazságügyi miniszter csütörtökön Budapesten.

2012. augusztus 23. 16:22

Remigius Simasius – a Liberális Mozgalom nevű párt tagja – a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a Parlamentben tartott, Szembesítés a múlttal című nemzetközi konferencián vett részt.

A tárcavezető kifejtette: a totalitárius rezsimek esetében mesterséges a jobboldali-baloldali fölosztás, mert ezen ideológiai rendszerek közös alapgondolata volt, hogy a természetes fejlődés során kiépült társadalmi struktúrát le kell rombolni, és valamiféle „új rendre” van szükség. A német nemzetiszocialista mozgalomnak például, mint a neve is mutatja, volt bizonyos baloldali jellege, valamint a két totalitárius rezsim kiterjedt együttműködést folytatott egymással – mondta. Amellett, hogy 1939-ben megállapodást kötöttek egymással, volt bizonyos hasonlóság a belpolitikában is; a Szovjetunióban például ez idő tájt erősödött az antiszemitizmus – mutatott rá a litván miniszter.

Janis Bordans lett igazságügyi miniszter – a Mindenki Lettországért (VL) nacionalista párt tagja – úgy nyilatkozott az MTI-nek: „Minden típusú terrornak és népirtásnak van egy közös eleme: semmibe veszik az ember személyes méltóságát és az emberi életet. Ez közös minden totalitárius rendszerben. Természetesen minden bűn egyedi az egyes családoknak, azoknak, akik átélték, akiket személyesen érint, de a fő elemek azonosak”.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Parasztvakítás
2012. augusztus 23. 18:14
„Minden típusú terrornak és népirtásnak van egy közös eleme: semmibe veszik az ember személyes méltóságát és az emberi életet. Ez közös minden totalitárius rendszerben. No tehát ha valaki semmibe veszi az emberi méltóságot avval hogy 47ezer forintból jól meglehet élni,az emberi életet hogy engedélyezi az abortuszt,akkor az már DIKTATÚRA!!No akkor mindvégig én láttam jól hogy a legveszélyesebb diktatúra az a többség nevében elkövetett!!
lavor
2012. augusztus 23. 18:09
Nemzeti szocializmus - nemzetközi szocializmus. Csak a máz más...
popzene
2012. augusztus 23. 16:46
Nagyon nehéz két borzalmas diktatúrát összevetni, de a kommunisták legalább azt a választást meghagyták a politkilag nem megfelelő osztályba tartozóknak is, hogy ha önként lemondtak a tulajdonukról, és elkezdtek feltűnően lelkesedni a rendszerért, akkor nem esett bántódásuk. Ez egy rettenetes "opció", de még mindig több volt, mint ami a faji alapon üldözötteknek jutott. És ez igenis lényegi különbség. A történelem tele van kegyetlen diktatúrákkal, de állami program szintjére emelt, ipari, milliós népirtás nemigen volt a nácik előtt vagy azóta. Nem ugyanaz a kettő, és nem értem, hogy mi a biznisz abban a jobboldalnak, hogy minden erejükkel igyekeznek összemosni a kettőt. Nincs ennél fontosabb megoldandó feladat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!