Le Monde: A magyar Borat lemondani kényszerült

2012. április 03. 08:58

A francia lap felidézte a Schmitt Pál lemondásához vezető utat. Orbán Viktornak nem lesz könnyű megfelelő utódot találnia – véli a cikk szerzője.

2012. április 03. 08:58

A Le Monde-ban Joelle Stolz írt cikket „Schmitt Pál, a magyar Borat lemondani kényszerült” címmel. Stolz beszámolt róla, hogy Schmitt 2010 óta töltötte be a köztársasági elnök pozícióját, akit itthon a nemzet golyóstollaként gúnyolták, mivel az utóbbi két évben készséggel írta alá a kormány minden törvényét. Schmitt Sólyom Lászlót váltotta 2010 júliusában, aki viszont mert élni vétójogával. Az új köztársasági elnök a kormány politikájának motorjaként funkcionált - írta a francia lap szerzője, majd rámutatott: Schmitt hitelessége januárban megkérdőjeleződött a plágiumbotrány kirobbanása után. Stolz megemlítette, hogy a plágiumügy miatt Schmitt a magyar média kedvelt célpontjává vált. Példaként a Hírszerzőt hozta fel, ahol Schmittet Boratthoz, a kazah újságíró komikus alakjához hasonlították. Beszámolt róla, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa csütörtökön vette el Schmitt doktori címét, miközben a köztársasági elnök Dél-Koreában tartózkodott.

 
Másnap Schmitt Pál egy szürrealista interjút adott az egyik közszolgálati televíziónak egy olyan újságíróval szemben, akinek szolgálatkészsége a kommunista diktatúra legsötétebb időszakát idézte – fogalmazott Stolz. Említésre került Orbán Viktor kijelentése, miszerint csakis a köztársasági elnök dönthet lemondásáról, hiszen személye sérthetetlen. Stolz kifejtette, hogy a plágiumügy miatt az indulatok Schmitt ellen egyre erősödtek, ráadásul a feszültséget csak fokozta Tulassay Tivadar, a SOTE rektorának vasárnapi lemondása. Eközben az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az LMP és a Jobbik Schmitt Pál lemondását követelte, aki április 2-án végül valóban befejezte szolgálatát. Orbán Viktornak azonban nem lesz könnyű megfelelő utódot találnia: a Jobbik egy alkotmánymódosítást szeretne elérni arra vonatkozóan, hogy a köztársasági elnököt közvetlenül válasszák meg – idézte a cikk zárósorait a Médianéző.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2012. április 03. 12:28
Ha Schmitt a magyar Borat, akkor ez a Stolz gyerek a francia Himmler. Szembeötlő a párhuzamok párhuzamosság.
hakos
2012. április 03. 12:27
A nyugati újságírók egyértelműen a magyarországi ballib lapokból plagizálnak. Egyébként már az idiotizmus határát súrolja az a mondat, hogy:"Orbán Viktornak azonban nem lesz könnyű megfelelő utódot találnia: a Jobbik egy alkotmánymódosítást szeretne elérni arra vonatkozóan, hogy a köztársasági elnököt közvetlenül válasszák meg"
Vizigót
2012. április 03. 11:18
És neked ehhez Joelle, vajon mi közöd van? Javaslom foglalkozz inkább a saját elnökválasztásotokkal. Feltételezem van bőven mit szöszmötölnöd Sarko és Hollande körül, és ha őket megunod, még mindig bátran lenácizhatod az egész Le Pen családot. Szóval látod Joelle, akad otthon is munka számodra elég, ezért megkérlek, szakadj le rólunk egyszer s mindenkorra. Szarházi.
egysegelem
2012. április 03. 10:43
Schmitt nem is Borat. Borat legalabb neha vicces!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!