Leleplezték a szabadkőművesek titkát

2011. október 27. 14:11

Számítógépes nyelvészet segítségével sikerült visszafejteni egy dokumentumot amely egy XVIII. századi titkos társaság beavatási szertartását írja le és emberi jogi szöveget is tartalmaz.

2011. október 27. 14:11

Svéd és amerikai kutatók közös munkájának eredményeképpen sikerült megfejteni a XVIII. századból származó Copiale Cipher nevű dokumentumot, amely a feltételezések szerint egy titkos társaság beavatási szövege lehetett.

A 75 ezer karakter hosszúságú, egy volt NDK-s akadémiai archívumban fellelt kézirat kódolatlan eredeti nyelve a német. A szöveget a számítógépes nyelvészet segítségével sikerült visszafejteni - a kutatók ugyanazt a statisztikai alapú kódfejtési algoritmust használták fel, amit a Google fordítója is használ. A dokumentumot - amely egy korai emberi jogi politikai szöveget is tartalmaz - német és angol nyelven publikálták az interneten.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Honfi-fi
2011. október 27. 15:58
MIcsoda véletlen, hogy a jelenlegi tagok névlistáját, vhogy éppen megint nem találták meg. Pont lecsúsztak róla a kutatók, pedig ott volt az is az NDK-s archívumban. Pedig Tom Hanks személyesen ment érte.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!