EU-biztos: Guantánamo léte is szégyen

2011. szeptember 09. 15:10

A belügyi EU-biztos szerint szégyenletes, hogy tíz évvel a szeptember 11-i terrortámadások után még létezik Guantánamo, ahol évekig bírósági tárgyalás nélkül tartanak fogva embereket.

2011. szeptember 09. 15:10

Cecilia Malström belügyi EU-biztos pénteken szégyennek nevezte, hogy máig nem zárták be a szeptember 11-i támadások után létrehozott guantánamói börtönt. Barack Obama 2009-ben elrendelte a különleges börtön bezárását, ám a washingtoni kongresszus azóta is akadályozza azt.

Szégyenletes dolog, hogy a fogház máig üzemel, a fogvatartottak pedig nem állhatnak bíróság elé - magyarázta rá a biztos, aki szerint ezt az EU minden alkalommal szóvá is teszi az amerikaiaknak.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blogen
2011. szeptember 09. 23:46
Nem értem az idiótákat, akik gitmó ellen uszítanak. Gitmó azért jött létre, mert már nem lövik stikába tarkón a fölöslegessé vált illegális harcosokat, hanem dekadens módon elkezdték fogva tartani őket. Gitmó esetleges bezárása azt fogja jelenteni, hogy azok a köcsögök, akik most fogolytáborban vannak, a jövőben gödrökbe kerülnek vagy az óceánba. Mert olyan opció nincs, hogy szabadlábon kolbászoljanak.
RobertPlant
2011. szeptember 09. 22:33
Egyrészről a Guantánamo egy embertelen hely. Egy szégyen, hogy a demokráciájukra oly büszke amerikaiak ilyen módszereket alkalmaznak. Tényleg undorító és szégyenletes. Másrészről az amerikaiaknak az első számú kötelessége a saját népük biztonságának, az országnak a megvédése. Egy tényleg a népét védő, szolgáló államnak kötelessége minden eszközzel ellátni ezt a feladatát. Akár az ellenség kínzása, megölése árán is. A saját állampolgár élete, biztonsága, életmódjának megvédése számára fontosabb kell, hogy legyen mint bármennyi ellenség jóléte, élete. Harmadrészt egyetlen kormánynak sem lenne szabad anyagi, politikai előnyök miatt bombázni más államokat, felnőtteket, gyerekeket gyilkolnia. Nem az a legnagyobb baja amit Guantánamon csinálnak az amik, hanem az ami miatt ezt csinálniuk kell.
andrasvirag
2011. szeptember 09. 21:44
USA: az igazság és a demokrácia hazája. Amerikai anya még nem szült háborús bűnözőt, abba pedig még belegondolni is képtelenség, hogy amerikai állampolgár kerüljön a hágai bíróság elé emberiség elleni bűntett miatt. A vietnamiak is kedvelik őket.
Akitlosz
2011. szeptember 09. 21:25
Mert az USA a szabadság és a demokrácia hazája, ahol sokszor annyi embert tartanak börtönben, mint a világátlag és persze ők Európa nagy barátai is szövetségesei is. Egyebek mellett ezért sem viszi sokra az EU.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!