Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Költséggel csökken a reálhozam

2011. július 22. 12:47

Levonják az átutalások költségét a magánnyugdíjpénztárak a kifizetett reálhozam összegéből - írja a Napi Gazdaság.

2011. július 22. 12:47

A banki és postai átutalások költségét a magánnyugdíjpénztárak levonják a kifizetett reálhozam összegéből - írja a Napi Gazdaság. A reálhozam nem azonos az egyenlegértesítőkön szereplő hozammal, a pénztárak értesítőin ugyanis a tag egyéni számlájának egyenlege szerepel, amelyből le kell vonni a pénztártagság utolsó napja és a tagsági jogviszony utolsó napját megelőző hónap közötti időszak, a KSH által közölt, előző hónaphoz mért fogyasztói árindexek szorzatával képzett inflációs rátájának értékét. A reálhozam tehát a tag egyéni számlájának egyenlege (piaci érték) és a fenti módszerrel számított érték különbsége lesz.

A nyugdíjbiztosító korábbi adatainál többen maradtak a magán-nyugdíjpénztári rendszerben, számuk azonban nem éri el a százezret - derül ki a Stabilitás Pénztárszövetség összegzéséből. Borza Gábor, a Stabilitás alelnöke közölte, az érdekvédelmi szervezet adatgyűjtése alapján 11 pénztár érte el a működéshez szükséges kétezer fős, öt pénztár (ING, OTP, Aegon, AXA, Allianz) pedig a 10 ezer fő feletti létszámot. A nagy piaci pénztáraknál összpontosul a tagok és a kezelt vagyon mintegy 80 százaléka.

A visszalépő tagokra jutó vagyon nagysága - nem végleges adatok alapján - 2827,5 milliárd forint, a maradók vagyona megközelíti a 234 milliárd forintot. A Stabilitás számításai szerint a visszalépett tagok átlagosan 80 ezer forint reálhozam-kifizetésben részesülnek.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyorzo
2011. július 24. 14:45
Miért is vannak kérdéseim? -Ha nekem van részvényem akkor kifizetéskor levonják-e az inflációt? -Miért is kell reálhozamot számolni?Az időközben lévő infláció ugyanis csökkenti a hozam értékét.Ezt mégegyszer meg akarják velem fizettetni?
bigyomail
2011. július 23. 09:47
Kedves itt kommentelő elvtársak! Ősellenségetek a bankok és biztosítók (mint az elnyomó tőke megtestesítői) csak a törvény szerint járnak el. Ha valamivel költségük keletkezik, amit ráadásul nem is akartak eleve megtenni, miért is ne számolják fel? Már a biztosítási díjak egy része is a költségekre ment el, mivel ezek a költségek léteznek, mert nem jótékonysági szervezetekről beszélünk, ahol lelkes önkéntesek ingyen dolgoznának. Most egy plusz feladat van, ami plusz költséggel jár ezt is fel kell számolni. És amíg vissza nem áll, kedvenc rendszeretek, a kommunizmus, addig mindenért fizetni kell. Sajnos a munkás munkaidejéért is. Így, ha pár biztosítós kislány túlórában könyvel, azt ki kell fizetni, amíg vissza nem vezetitek az ár és bérhivatalt. Ha meg valamit ki kell fizetni, akkor azt valaki ki is fogja. Mivel a biztosítónak ebben az ügyletben két ügyfele van: az állam és a volt manyup tag, így ezek közül kell valakinek fizetni a plusz költségeket. Itt ugyan az államnak van a dologból haszna és az ő érdeke volt az államosítás, ennek ellenére nem hajlandó fizetni, ezért marad a másik lehetőség, a volt manyup tag. Gondolom az állam úgy gondolja, hogy ha már egyszer elloptuk a manyupos pénzét, ez a kicsi már nem oszt, nem szoroz.
huttinger
2011. július 22. 21:48
A nyugdíj pénztárak a befizetett pénzekből nagyobb részt állampapírt kellett hogy vegyenek. Egy állampapírnak mikor is van meg az a hozama amiért tulajdonképp megvették? A tényleges lejárat után. Ha előbb elkobózta az állam akkor milyen hozamról beszélünk?
pityesz74
2011. július 22. 15:43
Igazság szerint teljesen ingyen használták a béremből levont nyugdíjjárulékot 12 évig.Mu-ha-ha-ha. Az állam meg nem győzte felvenni a hiteleket hogy nyögdíjjat tudjon fizetni. Jó üzlet volt, többek között ezért is állunk most a fasz rossz oldalán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!