Ellopták Elefántcsontpart koronaékszereit

2011. július 19. 14:53

Nyolcvan tárgyat loptak el az abidjani múzeumból egy zavargás idején. A tárgyak között királyi aranyékszerek, maszkok, szobrok és tradicionális vallási műkincsek vannak.

2011. július 19. 14:53

Összesen hatmillió dollár értékben loptak el 17-18. századi aranyékszereket, maszkokat és szobrokat az abidjani múzeumból. A múzeumot akkor fosztották ki, amikor a hivatalban levő elnök, Alassane Ouattara és elődje, Laurent Gbagbo hívei idén tavasszal összecsaptak. „Egy olyan országnak, mint Elefántcsontpart, nagyon fontos, hogy megerősítse identitását, újra felfedezze értékeit. Tragikus veszteség ért minket” – nyilatkozta Sylvie Memel Kassi múzeumigazgató. Kassi szerint az elkövetők profik voltak, mivel a legértékesebb darabokra utaztak, akciójukban múzeumi dolgozók is segítségükre lehettek.

A nyolcvan ellopott tárgy között királyi aranyékszerek, maszkok, szobrok és tradicionális vallási műkincsek vannak. A Civilizációk Múzeumát több találat is érte a heves harcokban. „Általában itt állítottuk ki a királyi tárgyakat, amelyek mind aranyból voltak: medálok, nyakláncok, karkötők, légycsapók” – mondta el az intézmény kurátora, Djowa Zoko.

A gyarmatosítás (1893) előtt Elefántcsontpart területén számos virágzó királyság rendezkedett be, köztük Gyaaman és a muzulmán Kong birodalom.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!