Lenácizták a Hupikék Törpikéket

2011. június 01. 19:23

Egy francia politikai elemző szerint a Hupikék Törpikék totalitárius, rasszista, antiszemita, náci és sztálinista, valamint nőgyűlölő is. Antoine Buéno nézeteit szerdán megjelent könyvében fejti ki.

2011. június 01. 19:23

Antoine Buéno Le petit livre bleu (A kis kék könyv) címmel szerdán megjelent kötetében foglalja össze nézeteit a kék törpök társadalmi berendezkedéséről. Elemzésben azt bizonygatja, hogy a belga képregénysorozat hőseinek világa „a sztálinizmussal és a nácizmussal átitatott totalitárius utópia archetípusa”. Véleménye szerint a törpök világa egy mindenható és egyedülálló vezető, Törpapa által irányított kollektivista társadalom, amelynek tagjai röhejesen puritánok.

Buéno szerint A fekete törpök című albumban a rasszizmus egyértelműen megfogalmazódik: a fajtisztaság a kékbőrűek számára elsődlegessé válik, ahol a csúnyaságot jelképező barnáknak nincs helyük. A szőke Törpilla az idealizált árja szépség megtestesítője. A főellenség Hókuszpók pedig a szerző szerint görbe orrával egyértelműen a harmincas évek antiszemita karikatúráit idézi. Erre utalna az is, hogy a macskáját az eredeti francia nyelvű változatban az Izraelre utaló Azraelnek hívják. (A magyar változatban Sziamiaú a neve).

A Hupikék Törpikék megálmodójának, az azóta már elhunyt Peyonak a fia, a L'Express című francia hetilapnak elmondta, apját nem érdekelte a politika, még a választások előtt is a feleségétől kérdezte meg, hogy kire érdemes szavaznia. Antoine Buéno szerint viszont egy mű hordozhat magában olyan jelentést, amelyet az egyébként jó érzésű szerzője nem vall magáénak.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nahát-nahát
2011. június 04. 08:13
Íme az európai értelemben vett baloldal szellemi bázisa, háttere! Az, hogy terroristák, pedofilok aktív és meghatározó szerepet játszanak a ballib politikában az nem gond, de egy kedves mese - amiben a jó mindig győz (azt hiszem ezért utálja igazán) - az már valódi veszély nekik! Lenin hasznos hülyéi-újratöltve!
Gombóc XVI. Artúr
2011. június 03. 23:20
Hát ahogy szokták volt mondani, "na ennek sem a szomszédja a hülye"...
Honfi-fi
2011. június 03. 12:13
macskáját az eredeti francia nyelvű változatban az Izraelre utaló Azraelnek hívják --------------------------- ebben azért lehet valami...
Krupp Skya
2011. június 02. 17:05
Szerintem nem antiszemita, Törpilla Lendvai Ildikóról van mintázva, okoska Gréczy Zsoltról, Törp papa Aczél Györgyről, az összes többi törp Gyurcsány Ferencről, Hókusz Pók pedig Kovács Laci bácsiról, aki a következő részben felhívást fog intézni a törpökhöz, hogy merjenek kicsik lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!