Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Az SZT-tisztek

2011. március 01. 14:21

Örüljünk vagy hümmögjünk? Ma nyilvánosságra került azok névsora, akiket a BM szigorúan titkos állományú tisztként tartott nyilván.

2011. március 01. 14:21

Az ügynökügyek végleges lezárásától sokan katarzist várnak: szenzációt, botrányt, köztiszteletben álló, mégis ügynökként jelentő emberek nyilvános bocsánatkérését, megbánását. Az ügynökök fölött álló SZT-tisztek felelőssége nagyobb volt, hiszen ők magasabb szinten mozgatták azt a hálót, amelyek a diktatúra rendszerét fönntartották. A most nyilvánosságra került névsor viszont nem fog nagyot durranni a közéletben: tisztességes fedőállásban megöregedett, nyugdíjba vonult, a nagyközönség előtt ismeretlen csinovnyikok szerepelnek rajta. Boros Imre, Medgyessy Péter és a volt SZDSZ-politikus John Emese apja, John Ede az, akinek valahogy köze van/volt az elmúlt húsz év politikájához. A többiek jobbára megbízható hivatalnokok, kommunista módra böcsületes középkáderek voltak. Ilyen embertípus nélkül nem működhet egy elnyomó rendszer. Bűneikkel elszámolnak majd magukban, a család előtt, talán néhányan a nyilvánosság előtt. A többit elintézi az idő, ami könyörtelenül telik mindannyiunk fölött - de rajtuk telik be előbb. A jövő viszont rajtunk múlik.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2011. március 02. 13:10
"kommunista módra böcsületes középkáderek" Akik ott voltak minden komoly intézményben, felsőoktatási intézményeket is ideértve, a csúcsok közelében, ha éppen nem ők maguk váltak a csúcsvezetővé, bár inkább azok mellett lehetett, az árnyékban kifejteni az áldásos tevékenységet. És amennyit tudok a helyzetről, ez az első generáció, a következőről, akik a nyugdíjazás után a helyükbe léptek, semmiféle adatot nem találtam, helyesebben két bizonyosat, akikről hivatalból kiderült anno, azokat nem találtam a listában, pedig egyértelmű volt a szerepük. Nyilván nem egyszerű ügynököcskék voltak, hanem született hálózatszervezők. Egyikük az ügynöklistán szerepelt, persze cáfolta, ami jogos is lehet, hisz a tevékenységét messze nem a szimpla jelentősdivel lehetne legjobban leírni.
vizipipa
2011. március 02. 12:55
Örülök, hogy a sok pofázás mellett történt egy konkrét lépés is. Még jó pár ilyen és nem lesz ügynökügy. Lázár kapott egy piros pontot. Rá is fért az elmúlt időszak fekete pontjai után.
HSL
2011. március 01. 19:52
A jövőt azzal kéne kezdeni, hogy a temetetlen múlttól: a) ügynökakták megnyitása, b) lusztráció által megszabadulunk. HÚSZ ÉV TELT EL A "RENDSZERVÁLTÁS" ÓTA!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!