Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Ötvenéves az antibébi tabletta

2010. november 24. 11:47

Fél évszázados a fogamzásgátló tabletta - amit sokan kritizálnak, mégis elvitathatatlan érdemei vannak: rengeteg nőt ment meg a meddőséggel veszélyeztető abortusztól.

2010. november 24. 11:47

Nagy utat járt be az elmúlt ötven év alatt a tabletta formájában kapható hormonális fogamzásgátló. Sokan támadják az antibébitablettát, ám az biztos, hogy a nőket megmenti a nem kívánt terhesség orvosilag rizikós megszakításától - írja a Bors.

Az antibébi-tabletta előtt azonban a védekezés sokkal rizikósabb volt. Az első fogamzásgátló módszerről szóló feljegyzés a Krisztus előtti Egyiptomból származik. Ekkor krokodilürülékből összegyúrt labdacsot használtak. Később a középkorban a legkorszerűbb védekezésnek a méhbe felhelyezett csirkecsont számított, de több meghökkentő módszer látott napvilágot, ami néha a nő halálához vezetett. A brutalitásnak ideiglenesen egy vágóhídi munkás vetett véget, aki állatbőrből készített óvszereket.

Az első óvszernek használt vászontokot azonban dr. Condom készítette a házasságából sűrűn kikacsingató II. Károly angol király számára. A nagy áttörést a XX. század hozta meg, amikor Ludwig Haberlandt elvégezte az első fogamzásgátló tabletta-kísérleteket. Az első, még igen kiforratlan és veszélyes hormonális fogamzásgátlót 1928-ban vezették be. A biztonságosnak mondott tablettákat a hatvanas évektől írhatja fel a nőgyógyász.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!